Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De van Curaçao afkomstige Bruce Brandt is naar eigen zeggen de eerste Curaçaoënaar die op een diepte van 10.078 meter onder de zeespiegel is geweest in de Grote Oceaan. Het gaat om een diepte van ongeveer 2.000 meter dieper dan de Mount Everest hoog is.
,,Deze uitzonderlijke prestatie werd neergezet tijdens een van de door Inkfish gefaciliteerde wetenschappelijke expedities in de Horizon Deep, het diepste deel van het zuidelijk halfrond, de Tongatrog in de Stille Oceaan. Brandt is gecertificeerd ‘submarine’ piloot en maakte de duik met de Triton-onderzeeër Limiting Factor, die sinds de verkoop in 2022 bekendstaat als Bakunawa, een figuur uit de Filipijnse mythologie. Dit ‘deep-submergence vehicle’ (DSV) is gecertificeerd voor duiken tot volledige oceaandiepte en sinds 2022 eigendom van en geëxploiteerd door onderzoeksorganisatie Inkfish, het bedrijf waar Brandt sinds eind mei 2024 werkzaam is.”
Professor Alan Jamieson, hoogleraar aan het Oceans Institute en de School of Biological Sciences van de University of Western Australia (UWA) en de oprichter en directeur van het Minderoo UWA Deep Sea Research Centre vergezelde Brandt. Hij heeft meer dan twintig jaar ervaring in diepzeewetenschap en zijn onderzoek richt zich op het verkennen van de allerdiepste delen van de oceaan, de hadale zone (6.000-11.000 meter). Er werd tijdens de tien uur durende duik waardevolle informatie verzameld en er werden unieke beelden gemaakt van de bodem en de fauna die op deze diepte leeft. ,,De ontdekkingen zullen naar verwachting een schat aan nieuwe wetenschappelijke informatie opleveren”, aldus de berichtgeving. Over Brandt wordt geschreven dat hij opgeleid is in motorvoertuigtechniek in Apeldoorn, Nederland. ,,Hij koesterde als jong eilandkind al een diepe liefde voor de zee. Na zijn studie en terugkomst naar Curaçao heeft hij eerst enige tijd bij zijn vader in het bedrijf gewerkt, maar besloot uiteindelijk toch zijn vleugels uit te slaan en zijn eigen weg te kiezen. Een keuze die hem uiteindelijk naar een carrière leidde in de nautische sector. Na meer dan tien jaar werkzaam geweest te zijn als ‘commercial diver’ bij Miami Diver is hij in 2008 in dienst getreden bij Curaçao Sea Aquarium waar hij, samen met eigenaar Adriaan ‘Dutch’ Schrier, Substation Curaçao opbouwde en zich specialiseerde binnen het vakgebied. In juni 2010 werd op Curaçao de eerste gecertificeerde onderzeeër CuraSub gelanceerd die tot op de dag van vandaag voor de toeristische en wetenschappelijke sector gebruikt wordt. De CuraSub daalt gemiddeld twee keer per dag af in de wateren rondom Sea Aquarium Park (Bapor Kibrá) en kan tot een diepte van 1.000 ft. (ruim 300 meter, red.) komen.”
Vanwege het kristalheldere water rond Curaçao is er een zicht van meer dan dertig meter en vanwege de unieke ligging is het tevens een uitgelezen plek voor trainingsdoeleinden. Diverse internationale bedrijven en veel wetenschappers van onder andere Naturalis, The Smithsonian Institute, Nioz en de Universiteit van Wageningen maken al meer dan tien jaar regelmatig gebruik van de CuraSub en de faciliteiten die Substation te bieden heeft. Er werden in de vijftien jaar dat Brandt hier werkzaam was meer dan 63 nieuwe (dier)soorten ontdekt. Ook ontwierp en vervaardigde hij meerdere hulpstukken voor de CuraSub die onder andere gebruikt worden om monsters te verzamelen. De geboden kansen en de opgedane werkervaring in de vijftien jaar bij Substation maakten het mede mogelijk voor hem om de stap te maken op internationaal niveau. ,,Het is daarmee niet alleen een persoonlijke triomf, maar ook een belangrijke mijlpaal voor zowel Curaçao als het Koninkrijk der Nederlanden”, zo wordt over hem geschreven.