Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Curaçaose Odile van Aanholt en haar zeilpartner Annette Duetz hebben alsnog de gouden medaille in de 49erFX-klasse voor Nederland. Nadat hun medalrace van donderdag naar gisteren is verdaagd, hebben ze daarna ondanks een chaotische finish toch het felbegeerde eremetaal geclaimd.

F01 Zeilgoud Odilemoeder cmykVan Aanholt en Duetz lagen gisteren vrijwel de hele race aan de leiding en leken zonder problemen af te koersen op winst in de medalrace. Even dachten ze echter dat de finish elders lag, voordat ze alsnog snel de juiste route namen.

,,We hebben heel snel geschakeld, waar we heel blij en trots op kunnen zijn”, zei Duetz na afloop. ,,We voeren vandaag een andere baan dan normaal en dat hebben we gewoon helemaal gemist”, legde Van Aanholt na afloop uit.

De Curaçaose zeilster voegde eraan toe: ,,Een paar minuten van tevoren komt dat op het bord te staan. Het was een andere baan dan we de laatste drie jaar gevaren hebben. Maar het was onze eigen fout, we hadden dat zelf moeten zien.”

‘Olympische toekomst van duo niet vast’
De jongste dochter van Cor en Marjolein van Aanholt vertelt verder: ,,We finishten en dachten dat we het gehaald hadden, maar normaal als je als eerste finisht krijg je een toeter en die klonk niet. Toen realiseerden we ons dat er iets niet klopte. Er was geen finishvlag op de boot die we zagen, dus er was iets aan de hand.”

,,Er lag wel een boot, de startboot. Normaal finishen we ook bij de startboot, maar nu bij een andere boot omdat het een andere baan was”, aldus Duetz. ,,We hebben de race gevaren zoals we hem wilden varen, met een klein stukje aanpassingsvermogen op het einde”, lachte de opgeluchte Van Aanholt.

Van Aanholt en Duetz weten nog niet hoe hun olympische toekomst als duo eruitziet en hebben na afloop in koor gezegd: ,,Wie weet, daar hebben we nog geen beslissing over genomen.”

Hoewel de twee nog niet weten of ze bij de volgende Spelen samen het water opgaan, is dat al wel zeker in de nabije toekomst. ,,We hebben gelukkig een heel mooi evenement over twee maanden, de America’s Cup, op het programma staan”, zei Van Aanholt. ,,Dan zitten we weer samen in de boot, maar met twee andere leuke mensen erbij. Dus dat komt goed en daar hebben we heel veel zin in”, aldus Van Aanholt over het oudste zeilevenement ter wereld.

Van Aanholt is op 14 januari 1998 op Curaçao geboren. Op haar 16de verruilt ze Curaçao voor Nederland en komt dan ook voor het eerst voor Nederland uit. In 2014 wordt ze wereldkampioen Byte bij de vrouwen.

F01 Zeilgoud Odile 2 in water cmykIn datzelfde jaar wordt ze tweede op de Europese kampioenschappen Laser 4.7 en 4de op de wereldkampioenschappen in de 29er-Klasse. Op de Olympische Jeugd Spelen 2014 in China was ze vlaggendraagster voor Nederland en won ze een zilveren medaille. Van Aanholt werd in 2021 Europees- en wereldkampioen met zeilpartner Elise de Ruijter. In februari 2022 stond zij eerste op de wereldranglijst van World Sailing in de 49erFX-klasse. Sinds april 2022 vormt ze een duo met Duetz. Ze wonnen meteen zowel de Worldcup in Palma als de Allianz regatta in Almere.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.