Kennismakingsgesprek premiers Aruba en Curaçao met minister BuZa

Van een onzer verslaggevers
Willemstad /Oranjestad - Premiers Gilmar ‘Pik’ Pisas van Curaçao en Evelyn Wever-Croes van Aruba spraken gisteren met de minister van Buitenlandse Zaken van Nederland, Caspar Veldkamp. De huidige situatie in Venezuela was het belangrijkste onderwerp van gesprek, dat meldt de regering in Oranjestad.

F01Maduro 1De Curaçaose minister-president maakt zelf geen melding van de virtuele ontmoeting. Buitenlandse Zaken is een aangelegenheid van de Koninkrijksregering. NSC-minister Veldkamp vertelde zijn ‘overzeese collega’s’ dat Nederland bezorgd is over de situatie in Venezuela. Nederland staat in voortdurend contact met de Europese Unie, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Canada over de laatste ontwikkelingen in het Zuid-Amerikaanse land. Zo heeft het Koninkrijk der Nederlanden zich aangesloten bij de internationale gemeenschap die oproept tot volledige transparantie in het verkiezingsproces en de afhandeling van de resultaten in Venezuela.

Eerder zei Veldkamp dat Nederland, inclusief het Caribische deel, de lijn van de Europese Unie volgt en dus de verkiezingsuitslag niet accepteert zonder bewijs van transparantie en eerlijkheid. De oppositie in Venezuela claimt dat hun kandidaat, Edmundo González, de rechtmatige winnaar is. Gisteren heeft de Venezolaanse kiesraad de omstreden uitslag van de presidentsverkiezingen in het land bekrachtigd. De voorzitter van de raad zegt dat bijna 97 procent van de stemmen is geteld en daaruit blijkt dat de zittende president Nicolás Maduro zondag 51,9 procent van de stemmen kreeg. Oppositieleider Edmundo González zou slechts 43 procent van de stemmen hebben gekregen. De raad meldde eerder al dat Maduro had gewonnen.

Zowel Curaçao als Aruba zijn geducht op nieuwe vluchtelingenstromen vanuit het Zuid-Amerikaanse land. De kustwacht is deze dagen extra alert op zee.
Minister Veldkamp bedankte de beide premiers voor het gesprek over de gemeenschappelijke belangen en beloofde met hen in contact te blijven om verder te praten over het beheer en de ontwikkeling van de twee landen binnen het Koninkrijk.
Dit gesprek was tevens een kennismakingsgesprek tussen de drie bewindslieden.

Wever-Croes, Pisas en Veldkamp zullen elkaar mogelijk ontmoeten in september tijdens de 79e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York om te praten over internationale samenwerking, met name over de prioriteitsthema’s van de lidstaten met de nadruk op wereldvrede, veiligheid, ontwikkeling en mensenrechten.

Gebed voor Venezuela
F01misa di steenrijkGisteravond kwam de Venezolaanse gemeenschap op Curaçao bij elkaar voor een kerkdienst en wake in de kerk van Steenrijk. Iedereen werd opgeroepen om een kaars mee te nemen om aan te steken. De Venezolaanse diaspora heeft de afgelopen dagen meerdere vreedzame protesten gehouden. Hun ongenoegen met het regime van Nicolás Maduro is groot. Ze houden hem en zijn voorganger Hugo Chávez verantwoordelijk voor de verarming van een van de rijkste landen ter wereld. De vertegenwoordiging van de Venezolaanse oppositie heeft zich gericht tot premier Pisas. Ze willen dat de autoriteiten van Curaçao de verkiezingsfraude aan de kaak stellen en het volk van Venezuela steunen tegen de dictatuur en de staatsgreep die de regering van Maduro heeft opgelegd.
Overigens heeft ook bisschop Luis Secco priesters, diakens, religieuzen en leken van de katholieke kerk gevraagd om met parochianen te bidden voor het Venezolaanse volk vanwege de onrust in het Zuid-Amerikaanse land.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.