Geen gebruik gemaakt van uitnodiging voor gesprek

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Middels een persbericht heeft de actiegroep ‘Save Zakitó’, bestaande uit omwonenden van het in aanbouw zijnde project ‘The View’, waaronder die van Piscadera, Charo en het Royal Palm Resort, nogmaals aandacht gevraagd voor de ‘milieuvernietiging’ die volgens hen in dit gebied blijft doorgaan. In een gesprek met deze krant, laat Adam Kiolle, directeur van vastgoedbeleggingsmaatschappij GMFB Real Estate, die spreekt namens projectontwikkelaar Royal Holding Company II bv, weten dat de beschuldigingen aan hun adres nergens op zijn gestoeld.
Een van de verwijten die de actiegroep, vertegenwoordigd door onder meer Edvin Yrausquin en Percy Ignacio, uit in haar persbericht, is dat ‘ondanks herhaalde verzoeken aan de overheid en de bouwbedrijven om transparantie over de omvang van het project, inclusief de bouw van gebouwen, een jachthaven en een nieuwe weg die de lagunes afsluit’, er geen reacties zijn ontvangen. ,,Er is sinds 2010 geen overleg noch voorlichting gegeven aan de Curaçaose bevolking”, zo zegt men.

F04 ZakitóKiolle reageert: ,,De stelling dat wij niet bereid zijn om met de buurtbewoners of mogelijke belanghebbenden te overleggen is onjuist. Ik heb tot twee keer toe aangeboden om af te spreken om de buurtbewonerszorgen te bespreken. Meest recentelijk op 26 mei. Tot nu toe is zij daar helaas niet op ingegaan.” Met ‘zij’ doelt Kiolle op Ieteke ‘Inchi’ Witteveen, die ook bij de actiegroep betrokken is.

De redactie van deze krant heeft correspondentie tussen Kiolle en Witteveen ingezien, waaruit inderdaad blijkt dat Kiolle haar meermaals voor een gesprek heeft uitgenodigd. Ook laat hij haar weten het vreemd te vinden dat Save Zakitó wel herhaaldelijk de pers opzoekt met klachten over de realisatie van het project, maar niet de uitnodiging aanneemt om in persoon van gedachten te wisselen.

,,Vele meters van mangroven zijn onbarmhartig gekapt”, zo luidt een van de inhoudelijke beschuldigingen die de actiegroep in haar recente persbericht uit. En verder: ,,Het koraalrif is aangetast en lagunes zijn gedempt. Nog meer mangroves dreigen te verdwijnen door de drooglegging. Met als effect stank en muggen.”

Over de mangroves zegt Kiolle dat afgelopen maand voor het eerst een klein aantal van dit type vegetatie is verwijderd. Volgens hem gaat het om ‘circa 10 relatief kleine mangrovebonnen, plus wat struiken’, die weggehaald zijn in het kader van de bouw van de appartementen. ,,Geheel in lijn met onze bouwvergunningen hebben wij gedurende het project juist rekening gehouden met de aanwezige flora en de impact van het project op de mangroves tot een absoluut minimum beperkt.”

Kiolle benadrukt dat de bouwplannen van de woontorens en de jachthaven niet voorzien in de grootschalige verwijdering van mangroves. ,,Mogelijk worden er incidenteel nog wat kleine aantallen mangroves verwijderd, maar het overgrote deel van de mangrovebossen rondom het binnenwater worden (zoals in het verleden bij herhaling benadrukt) niet aangetast.”

Behalve in het kader van de in aanbouw zijnde appartementen, zijn er volgens Kiolle eerder op één andere plek circa 10 kleine mangroves verwijderd. Verder is er, in het kader van de bouw van de jachthaven, een kleine oppervlakte, bij de haveningang van de Koredor, kaal gemaakt.

Ook wordt door Kiolle uitgelegd dat er weliswaar geen verplichting op de projectontwikkelaar rust om - in het kader van de bouw van de appartementen - verwijderde mangroves te compenseren door deze te herplanten; maar toch is er besloten om dit op vrijwillige basis wel te doen.

,,In dit kader hebben wij onlangs overleg met Carmabi gepleegd, waarbij wij advies verzocht hebben over hoe en waar wij de nieuwe planten het best konden planten. Carmabi heeft ons naar het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) verwezen. Na overleg met GMN hopen we meer duidelijkheid te hebben over ons mangrovencompensatieplan.”
Kiolle benadrukt dat er wel een herplantingsplicht geldt voor mangroves die worden verwijderd in het kader van de aanleg van de jachthaven.

Verder schrijft de actiegroep onder meer dat zij haar petitie, gericht op het stoppen van de bouw, in mei aan de Staten heeft aangeboden en deze maand aan Vertegenwoordiger van Nederland Edson Hato en gouverneur Lucille George-Wout. ,,Ik zie deze petitie als een poging van de actievoerders om een procedure ‘in the court of public opinion’ te voeren nu zij bij de LAR-rechter bij herhaling bot hebben gevangen”, zegt Kiolle hierover.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.