Aqualectra en Wärtsilä ondertekenen overeenkomst

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Nutsbedrijf Aqualectra en het Finse technologieconcern Wärtsilä hebben een zogeheten Battery Energy Storage System Agreement ondertekend. De overeenkomst heeft tot doel het energiebeheer op Curaçao tegen 2030 volledig te revolutioneren, waardoor betrouwbare, betaalbare en duurzame energie voor het eiland wordt gegarandeerd.

WärtsiläDe implementatie van voornoemd batterij-energieopslagsysteem zal Curaçao in staat stellen energie op te wekken uit hernieuwbare bronnen zoals wind- en zonne-energie en deze op te slaan met behulp van geavanceerde batterijopslagtechnologieën. Deze opgeslagen energie kan worden vrijgegeven om de fluctuerende windenergie te mitigeren en de stabiliteit van het elektriciteitsnet te garanderen. ,,Het Battery Energy Storage System zal bijdragen aan een vermindering van stroomstoringen op het eiland, het optimaliseert het gebruik van hernieuwbare energie en verlaagt daarmee de uitstoot van broeikasgassen. Dit systeem brengt ons ook talloze economische voordelen, zoals een verlaging van de piekvraagtarieven en lage elektriciteitsrekeningen voor consumenten en bedrijven op Curaçao. Naast het Battery Energy Storage System heeft Aqualectra ook een Energy Management System aangeschaft om de energieproductie en -distributie verder te verbeteren”, meldt Aqualectra in een persbericht.
De onderhandelingen over dit batterij-energieopslagsysteem begonnen in januari van dit jaar, toen het managementteam van Aqualectra naar het Wärtsilä-hoofdkwartier in Finland afreisde. Het Aqualectra-team en het Wärtsilä-team hebben vervolgens in minder dan drie maanden de overeenkomst afgerond.
,,Deze overeenkomst bouwt voort op een vertrouwd partnerschap dat ruim 27 jaar geleden begon, waarbij Wärtsilä eerder energiecentrales bouwde voor Aqualectra in zowel 2015 als 2019” wordt bericht. Zowel Anders Lindberg, Wärtsilä’s executive vicepresident of Energy, als Neysa Isenia, managing director en cfo van Aqualectra onderstreepte bij de ondertekening de vruchtbare samenwerking tussen de twee organisaties. Momenteel produceert en distribueert Aqualectra water en elektriciteit naar ruim 80.000 huishoudens en bedrijven. Het nutsbedrijf heeft meer dan zeshonderd werknemers in dienst.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.