Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De door de Curaçaose regering, en die van Sint Maarten en de Centrale Bank (CBCS) gekozen oplossing voor de Ennia-problematiek is goedgekeurd door de Nederlandse regering. In die zin dat Nederland deze resolutie voldoende solide en duurzaam vindt.

F03 NL EnniaMet deze boodschap kwam Alexandra van Huffelen, demissionair staatssecretaris van Koninkrijksrelaties, gistermiddag tijdens een persconferentie.
Het akkoord is een belangrijke mijlpaal. ,,Daarmee kan deze oplossing dan ook definitief worden gemaakt. Dat betekent dat we nu kunnen overgaan tot een langjarige herfinanciering van de covidlening, met een lagere rente”, aldus Van Huffelen. Hoe laag die rente dan wordt, kon zij nog niet vertellen. De leningvoorwaarden zullen worden onderhandeld, en het exacte percentage is afhankelijk van de marktrente op dat moment.

Voortgang landspakket
Die lagere rente is wat Van Huffelen betreft niet het enige goede nieuws. ,,Het is vooral belangrijk dat dat betekent dat deze oplossing nu verder kan worden afgerond door de regeringen van beide landen en de Centrale Bank, en dat dat betekent dat er een oplossing is voor de 30.000 mensen die zeer waarschijnlijk daar met heel veel spanning naar hebben uitgekeken.”

Het is volgens de staatssecretaris belangrijk dat deze oplossing nu verder wordt uitgewerkt, ook in de begrotingen van de regeringen van beide landen, zoals het College financieel toezicht (Cft) eerder heeft geadviseerd.

Van Huffelen legt momenteel een werkbezoek af aan de CAS-eilanden, waarbij zij eerst Aruba aandeed. Sinds donderdag is ze op Curaçao en maandag reist de bewindsvrouw door naar Sint Maarten. Het bezoek staat voor een groot deel in het teken van de Onderlinge Regeling Samenwerking bij Hervormingen, die ongeveer een jaar geleden van kracht werd. In dit kader voert de staatssecretaris in alle landen gesprekken met de premiers, andere ministers en de lokale trekkers van het Landspakket over de uitvoering en voortgang hiervan.

Over de resultaten hiervan noemt Van Huffelen verschillende positieve punten, zoals het feit dat er in 2026 een goedkeurende accountantsverklaring voor de jaarrekening van Curaçao moet zijn gerealiseerd. Ook is er veel gedaan aan digitalisering bij de ministeries.

Verder werd Van Huffelen ‘ontzettend blij’ van de voortgang op het gebied van de renovatie van schoolgebouwen. Als voorbeeld noemt ze haar bezoek van gisterochtend aan de Cola Debrotschool, waar nu tijdelijk de leerlingen van Kolegio Erasmo zijn ondergebracht. De staatssecretaris heeft ook hun nieuwe gebouw gezien dat in april wordt opgeleverd. Volgens haar ziet dat er al een stuk mooier en beter uit.
Van Huffelen hoopt dat de komende tijd de kansen verder benut gaan worden. ,,Alles wat ik nog kan realiseren voor de hervormingen van Curaçao, zal belangrijk zijn voor het Land, voor de economie, om het probleem rondom armoede op te lossen, voor het onderwijs. Daar wil ik natuurlijk heel graag nog mijn bijdrage aan leveren.”

De bewindsvrouw benadrukte het belangrijk te vinden om ‘met vertrouwen, in vertrouwen en met respect met elkaar te blijven samenwerken’. Of, zoals ze premier Gilmar Pisas quootte: ,,Kennis is macht, maar kennis delen is kracht.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.