Aqualectra: Anders mogelijk tekort aan capaciteit tijdens warmere periode dit jaar

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Aqualectra wil op korte termijn kunnen beschikken over een vijftal generatoren die tijdelijk - voor een periode van maximaal twee jaar - stroom kunnen leveren, om zo de periode tot aan de oplevering van het nieuwe windmolenpark te Koraal Tabak en een nieuwe dieselcentrale te overbruggen.

F00Met spoed tijdelijke energieAan het Antilliaans Dagblad laat het nationale nutsbedrijf desgevraagd weten dat dit nodig is om het hoofd te bieden aan ‘de snelle groei van energieverbruik op het eiland, de verschillende klimatologische uitdagingen (waardoor er meer capaciteit nodig is op onverwachte momenten) en logistieke uitdagingen bij het aanschaffen van materialen en onderdelen op de internationale markt.’
Als Aqualectra geen actie zou ondernemen, dreigt er een tekort aan productiecapaciteit te ontstaan, specifiek tijdens de warmste maanden van dit jaar. ,,De units zullen per 1 juli 2024 operationeel moeten zijn”, benadrukt het bedrijf dan ook.
Voor de levering en installatie van de vijf generatoren is het energiebedrijf afgelopen week een openbare aanbestedingsprocedure gestart, zoals maandag te zien was in een paginagrote advertentie in deze krant. Specifiek gaat het om generatoren die voor een maximale periode van twee jaar kunnen voorzien in de levering van 10, 15, 20, 30 en 40 megawatt (MW).
Bedrijven die willen meedingen in de aanbesteding, dienen zich voor 20 maart per e-mail aan te melden. Hierna ontvangt men de inschrijvingsinstructies en kan voor 250 dollar een ‘request for proposal’ (RFT, in het Nederlands ook ‘uitnodiging tot inschrijving’ genoemd) worden gekocht. Op 26 maart volgt er een digitale informatiebijeenkomst via Teams. Uiterlijk op 8 mei, om 10.00 uur, dienen alle voorstellen met de vereiste documenten binnen te zijn. Een halfuur later zullen alle enveloppen, te zien via een Teams-vergadering, worden geopend.
Een indicatie van welke investering er gemoeid zal zijn met de tijdelijke inhuur van generatoren kan Aqualectra desgevraagd niet geven. ,,Dat is op dit moment ook zeker niet gepast aangezien de open aanbesteding lopende is”, zo wordt gezegd.
Aqualectra meldt niet alleen in afwachting te zijn van de windturbines bij Koraal Tabak en een nieuwe dieselcentrale. Ook bouwt het bedrijf naar eigen zeggen aan de optimalisatie van het brandstofverbruik voor de huidige dieselcentrales, en moeten er een grootschalig energieopslag en een energiemanagementsysteem komen. ,,Dit alles om de energieproductie en -distributie op Curaçao te verduurzamen, optimaliseren en moderniseren”, aldus het nutsbedrijf.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.