Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Justitieminister Shalten Hato (MFK) heeft een nieuwe, onder zijn ministerie vallende, organisatie geïntroduceerd. Onder de naam Path moet deze organisatie bijdragen aan de bestrijding van mensenhandel en misbruik.

pathPath is een afkorting van ‘Prevenshon di Abusu i Trafikashon di Hende’
De lancering, die plaatsvond bij landhuis Santa Barbara, werd - naast Hato - onder meer bijgewoond door de coördinator van Path, Saïd Hensen, premier Gilmar Pisas, MEO-minister Ruisandro Cijntje, BPD-minister Ornelio Martina, Gevolmachtigde minister Carlson Manuel en de Nederlandse staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Eric van der Burg. Onder de aanwezigen was ook de lokale kunstenares Bagira Tizraoui, die het logo van Path heeft ontworpen, en daar tijdens de lancering een uitleg over gaf.
Preventie van mensenhandel en misbruik is een actueel thema. ,,Helaas komen mannen en vrouwen, die een beter leven op Curaçao worden beloofd, legaal of illegaal ons eiland binnen, maar daarna gaan ze vaak clandestien aan het werk, en soms worden zelfs hun paspoorten tegen hun wil overhandigd aan derden”, zo is te lezen in een persbericht van de nieuwe organisatie.
Path richt zich niet alleen op (illegale) migranten, maar ook op lokale inwoners. Uit de praktijk blijkt dat ook zij het slachtoffer kunnen worden van de zaken waartegen Path de strijd aangaat. Het feit dat dit soort gevallen vrijwel dagelijks aan het licht komen, is de aanleiding voor het oprichten van deze nieuwe organisatie binnen de justitiële keten.
Ook heeft Path tot doel om de bewustwording omtrent dit thema onder de bevolking te vergroten. ,,Het is geen taboeonderwerp dat we kunnen verbergen. Het is een onderwerp dat de nodige aandacht verdient om dit op ons eiland te stoppen”, aldus de organisatie.
Op korte termijn gaat er een wervingsactie van start om personeel aan te trekken dat hulp moet gaan bieden, maar ook voor de analyse van onderzoeksgegevens, het verstrekken van informatie en het uitvoeren van preventieve campagnes, om mensenhandel en misbruik op Curaçao drastisch te verminderen.
Naast het bieden van ondersteuning aan het Korps Politie Curaçao (KPC), is er ook de wens om te gaan samenwerken met Interpol. Onder meer omdat zo ook meer grensoverschrijdend kan worden gewerkt.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.