Van een onzer verslaggevers
Willemstad/Guatemala-Stad - De voetbalselectie van Curaçao heeft na twee partijen de maximale score gehaald in de Concacaf-voorronde voor de 2022 WK-kwalificatie. Gistermiddag werd op vreemde bodem de nationale ploeg van Cuba met 1-2 verslagen.
voetbalDe wedstrijd boeide van begin tot eind. Daarbij koos Cuba in de eerste helft de aanval, maar kwamen de elf van bondscoach Guus Hiddink tweemaal op voorsprong te staan: in de 12e minuut via Leandro Bacuna; en, nadat de Cubaanse sterspeler Onel Hernández gelijk had gemaakt in minuut 28, wist ook Charlison Benschop vlak voor rust in de 45e minuut dodelijk uit te halen.
Het fysiek sterke Cubaanse team had keeper Eloy Room nog een paar keer op de proef gesteld, maar kon in de tweede helft steeds minder voor echt gevaar zorgen voor de Curaçaose doelman. De spelers van oefenmeester Hiddink hadden een betere conditie en kregen steeds meer grip op de wedstrijd in het hooggelegen Estadio Doroteo Guamuch Flores in Guatemalastad, waar Cuba als thuisploeg speelde.
In groep C gaat Curaçao nu fier aan kop met 6 punten uit twee en een positief doelsaldo van 6, gevolgd door Guatemala met eveneens 6 punten maar een doelsaldo van 4. Cuba (na twee wedstrijden), de Britse Maagdeneilanden en Sint Vincent & The Grenadines (ieder één wedstrijd) hebben allemaal nog 0 punten.
Op de ‘Road to Qatar’, zoals het project van de Curaçaose voetbalfederatie FFK ambitieus wordt genoemd met Hiddink aan het roer, is de volgende wedstrijd gepland in de maand juni. Doel is het WK in 2022 te halen, maar daarvoor moeten nog wel heel wat hordes worden genomen.
De Curaçaose bondscoach Guus Hiddink (74) zal in deze eerste fase op de lange weg naar de kwalificatie voor het WK voetbal in Qatar worden bijgestaan door PSV-icoon Mart van den Heuvel (67). De twee kennen elkaar al uit de twee periodes dat Hiddink trainer was van de Nederlandse eredivisieclub uit Eindhoven. De Nederlandse toptrainer is sinds vorig jaar weer actief als adviseur van de club, maar ook bondscoach van de Curaçaose nationale selectie. Van den Heuvel begon in 1985 als masseur van het eerste team van PSV en groeide uit tot teammanager. Vorig jaar maart deed hij een stapje terug en is nu onder anderen nog begeleider van de spelers. Oud-spelers zijn lovend over Van den Heuvel en noemen hem een geweldige en aimabele man. ,,Iemand bij wie spelers echt terechtkunnen.” PSV leent zijn icoon nu even uit aan Hiddink. Van den Heuvel zal bij het Curaçaose team ‘meekijken bij de organisatie van het team’, schrijft het Eindhovens Dagblad op de website.