Aqualectra-directeur Jonis: dit doet pijn

Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - ,,Alweer?” ,,Nee, dit valt niet langer goed te praten.” ,,De eerste werkdag van het nieuwe jaar en het gaat alweer mis. Jullie moeten je schamen.” ,,Waarom leren jullie niet van je fouten? Hoe is dit mogelijk?”


zwartDat waren enkele van de boze reacties die gisteren op Facebook de revue passeerden nadat Curaçao weer - voor de vierde keer in 3,5 weken tijd - te maken had met een black-out. Omstreeks 14.20 uur viel op het hele eiland de stroom weg. Rond 20.00 uur was 70 procent van het eiland weer op het net aangesloten.
Al snel werd duidelijk dat het weer om fluctuaties van te hoge en te lage voltages op het stroomnet van Aqualectra ging, waardoor het systeem door het veiligheidsmechanisme werd uitgeschakeld. Het nutsbedrijf plaatste om 15.00 uur een korte verklaring op Facebook waarin werd medegedeeld dat er een black-out was ontstaan. ,,De technici van Aqualectra zijn druk bezig om de oorzaak van deze black-out te achterhalen en zodoende de stroomvoorziening te herstellen.” Hierop werd door social media-gebruikers woedend gereageerd. ,,Jullie hebben het van Flow gewonnen”, zegt iemand. En een andere persoon: ,,Jullie kunnen net zo goed eerdere verklaringen gewoon kopiëren en plakken. Er is niets veranderd.” Andere personen reageren met: ,,Daar gaan we weer met dezelfde bla bla bla.” En: ,,Wat een grap.”
Omstreeks 16.30 uur begon Aqualectra aan een eerste poging om de productie-eenheden weer op te starten. ,,Terwijl ons team van technici het onderzoek voortzet om de oorzaak van deze black-out te achterhalen, zijn we op dit moment gereed voor de eerste poging om de stroomproductie-eenheden weer op te starten”, aldus de tweede verklaring van het nutsbedrijf op sociale media. Hoewel het nutsbedrijf het gisteren sneller dan voorheen lukte de productie-eenheden weer op te starten, duurde het uren voor de meeste wijken weer van stroom waren voorzien.
Na de drie black-outs die in december vlak na elkaar in een week tijd plaatsvonden, gaf minister Steven Martina van Economische Ontwikkeling de opdracht voor een onderzoek om de ‘root cause’ van de black-outs te achterhalen. Aqualectra-directeur Darick Jonis liet gisteren weten dat het onderzoek is afgerond en dat ‘hieruit bepaalde preliminaire conclusies naar voren zijn gekomen en hiervoor maatregelen zijn getroffen’. ,,We gaan nu verder met het onderzoek”, zei Jonis na de black-out van gisteren. ,,Want we zitten nu weer zonder stroom. Dat doet pijn. Onze oprechte excuses aan de gemeenschap hiervoor. De bevolking kan er zeker van zijn dat we met man en macht werken om het systeem zo snel mogelijk weer stabiel te krijgen. Dit is niet de manier waarop we het jaar wilden openen en dit is zeker niet de wijze waarop we de gemeenschap willen dienen.”
Minister Steven Martina liet gistermiddag, enkele seconden voor de black-out, tegenover deze krant weten dat hij hoopt volgende week een update te kunnen geven over het onderzoek dat in december bij Aqualectra is begonnen.

 

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.