Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De bewaring van voormalig minister van Financiën George Jamaloodin is opnieuw verlengd met acht dagen. Officier van justitie Guillano Schoop meldt dat de rechter-commissaris dit heeft besloten op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM).

Jamaloodin naar BonaireNadat Jamaloodin half september door de Venezolaanse autoriteiten is overgedragen aan het Curaçaose Arrestatieteam, is hij direct aangehouden en in verzekering gesteld. Dat is op 21 september verlengd met acht dagen. Het OM had een vordering bevel tot bewaring gedaan en tegelijkertijd deed de verdediging van de ex-minister een verzoek om hun cliënt te schorsen. De rechter-commissaris wees dat laatste verzoek af en stemde in met de verlenging van de detentie met acht dagen.
Die periode is inmiddels voorbij en de bewaring is verlengd door de rechter-commissaris. Opnieuw met acht dagen. Die zestien dagen zijn samen de maximale duur van bewaring. Als het OM daarna van mening is dat Jamaloodin nog steeds vast moet blijven zitten, dan zal er een vordering worden gedaan voor de gevangenhouding.
,,Je kunt er vanuit gaan dat deze er zal komen”, aldus Schoop. Wanneer dit gebeurt, zal de rechter-commissaris Jamaloodin opnieuw moeten horen en ook de verdediging moet een kans krijgen om zich te buigen over de vordering. Zij mogen dan ook opnieuw een verzoek doen tot schorsing van de ex-minister. De rechter-commissaris zal daarna beslissen of er akkoord wordt gegaan met gevangenhouding.
De gevangenhouding zou voor de duur van maximaal zestig dagen zijn, zo legt de officier van justitie uit. Als dit inderdaad allemaal gebeurt, zou de behandeling van de eventuele vordering eind deze week nog moeten plaatsvinden. Er moet namelijk een beslissing worden genomen voordat de verlenging van bewaring - eind deze week - verloopt.
Jamaloodin wordt onder meer verdacht van verduistering, valsheid in geschrifte en het medeplegen van de moord op politicus Helmin Wiels. Het laatste nieuws was dat de verdachte uit veiligheidsoverwegingen is overgedragen naar Bonaire en daar wordt vastgehouden. In de tussentijd zou het ondervragingsproces van Jamaloodin in de drie strafrechtelijke onderzoeken moeten plaatsvinden. Hoelang het proces duurt is nog onduidelijk.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.