Nita: Het wordt werknemers verboden zich bij een vakbond aan te sluiten

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Statenlid Maria Nita (MFK) wil van de minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW), Ruthmilda ‘Mimi’ Larmonie-Cecilia (PNP) weten hoe het zit met de salariëring in de hotelsector. Volgens haar is er sprake van loonongelijkheid of loondiscriminatie en loondiefstal. Zij vindt dat economische ontwikkeling gepaard moet gaan met meer werkgelegenheid en geschikte arbeidsomstandigheden, waarbij mensen in vrijheid, gelijkwaardig en veilig kunnen werken. ,,Arbeidsgelijkheid heeft als doel om iedereen dezelfde kansen, rechten, behandeling en verantwoordelijkheden te geven”, zo voert Nita aan.

SalhotelsOmdat zij vermoedt dat daarvan geen sprake van is in de Curaçaose hotelsector vindt zij arbeidscontrole essentieel. ,,Het is een feit dat deze controles in verschillende arbeidssectoren niet regelmatig worden uitgevoerd met als gevolg dat arbeidsmisbruik blijft plaatsvinden en mensen geëxploiteerd worden als oproepkracht en met nulurencontracten”, zo voegt zij eraan toe.
Nita stelt ook dat sommige mensen gedwongen zijn voor minder dan het minimumloon te werken. ,,In bepaalde sectoren zoals in de beveiliging zijn er aanwijzingen van ‘loondiefstal’, waarbij werknemers gedwongen worden om lange diensten of dubbele shifts te werken. Er bestaat ook een cultuur van angst, simpelweg omdat de meeste werknemers niet bij een vakbond zijn aangesloten, vaak omdat dit hun verboden wordt. Werknemers zijn zich er niet van bewust dat hun rechten en vrijheden als werknemer ontnomen worden door zich niet te mogen organiseren en bij een vakbond aan te sluiten. Via een vakbond kan aan de onderhandelingstafel aangeschoven worden en kunnen een eerlijker salaris en arbeidsomstandigheden besproken worden.”
Het Statenlid spreekt van loondiscriminatie onder werknemers in reguliere hotels en all-inclusive hotels. ,,Er moet gelijkheid zijn, arbeid moet gewaardeerd worden en als er discrepanties zijn, moeten de lonen geharmoniseerd worden. De hotelsector van Curaçao moet een sector zijn van fatsoenlijk werk en fatsoenlijke betaling, en niet een sector van uitbuiting en minimumloon. De mensen moeten een normaal leven kunnen leiden met ruimte voor ontwikkeling.” Zij vindt ook dat er een verplichte service charge moet worden ingevoerd voor alle hotels, inclusief all-inclusive hotels.
De brief aan de SOAW-minister eindigt met enkele vragen zoals: ,,Welke maatregelen neemt de minister tegen arbeidsmisbruik en uitbuiting en tegen tewerkgestelde illegale buitenlanders?; Hoe vaak worden er inspecties op het salaris in de hotelsector uitgevoerd?; Is er informatie over hoe er met fooien voor werknemers gewerkt wordt en hoe het staat met de service charge?; Is de minister op de hoogte van verschillen tussen gewone en all-inclusive hotels?”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.