Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Stichting Economische Ontwikkeling (SEO) draagt via ontwikkelingsbank Korpodeko met 5 miljoen dollar bij aan de zogeheten ‘preferred equity’ van Pen Resort. Daarmee is de belangrijkste horde voor de bouw van Hard Rock Hotel & Casino bij Pietermaai/Penstraat/Julianaplein genomen.


hardrockcafeDat weet het Antilliaans Dagblad uit meerdere betrouwbare bronnen. Voor het kabinet-Rhuggenaath (PAR/MAN/PIN) is dit een belangrijke doorbraak. Eerder zegde Korpodeko deelname voor 12 miljoen dollar toe, terwijl de eigenaren - Orco Group van de familie Guis - bijna 19 miljoen dollar aan eigen vermogen investeren. De verwachting is nu dat de commerciële banken, pensioenfondsen en verzekeraars zullen deelnemen om de rest van het project van 95 miljoen dollar te financieren.
Pen Resort ligt al decennia op de tekentafel. De afgelopen paar jaar kreeg het concreter vorm met het aantrekken van de keten Hard Rock als exploitant. Gemikt wordt op relatief jonge, vermogende Amerikaanse toeristen in het hogere segment die graag wat meer besteden in het luxe all inclusive hotelproject.
Pen Resort kwam echter maar niet van de grond, letterlijk, omdat kredietverstrekkers vonden dat er te weinig eigen vermogen zou worden ingebracht. Om financiering van projecten van deze omvang rond te krijgen, is een verhouding ‘equity’-vreemd vermogen van 40-60 procent gebruikelijk. Daar wordt met de aanvullende 5 miljoen dollar van SEO aan voldaan.
De stichting wordt in verband met de ontmanteling van de Nederlandse Antillen vereffend en moet de gelden conform de statuten beschikbaar stellen voor economische ontwikkeling. De achtergestelde middelen zullen via Korpodeko ten behoeve van Pen Resort worden aangewend.
De ‘motor’ achter dit alles is premier Eugene Rhuggenaath (PAR), die ook hiervoor als minister van Economie zich sterk maakte voor realisatie. Meer recentelijk heeft een ministeriële stuurgroep van Rhuggenaath, Steven Martina (MAN) van Economie, Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën en Zita Jesus-Leito (PAR) deze doorbraak begeleid en mogelijk gemaakt.
De financiers van het vreemd vermogen - ook wel ‘senior loan’ genoemd - moeten overigens officieel nog worden benaderd, maar het project is bekend en uit een eerste ronde zo’n vijf jaar terug bleek dat er zeker interesse is. Op dat moment werd nog wel aangedrongen op een groter aandeel risicokapitaal, maar vooral was sprake van ‘andere tijden’: Curaçao had net ten tijde van het kabinet-Schotte een aanwijzing van de Rijksministerraad gekregen om de overheidsfinanciën op orde te krijgen en ook was sprake van kredietbeperking.
Orco Group is eveneens bezig met de volledige renovatie, upgrading en uitbreiding van Marriott bij Piscadera. Dezelfde aannemerscombinatie zal ook het Hard Rock bouwen. Als de commerciële banken, verzekeraars en pensioenfondsen enthousiast zijn en toezeggingen doen, kan mogelijk al in oktober de ‘ground breaking’ plaatsvinden.
Voor de Curaçaose economie en het toerisme wordt dit als een cruciale doorbraak gezien. De laatste grote gerealiseerde nieuwe hotels zijn Santa Barbara en Renaissance. Pen Resort is al jaren bezig met plannen om het lege terrein in Pietermaai tussen ‘Kas di Pueblo’ en ‘Cerro Bonito’ een nieuwe bestemming te geven. Nu lijkt het niet meer mis te kunnen gaan. Het project met 310 nieuwe kamers zal zorgen voor zo’n 200 banen in de bouwfase, ruim 300 directe banen en 150 indirecte banen voor als het hotel open is.
De bouw- en andere vergunningen heeft Pen Resort al binnen. De realisatiesom van ongeveer 95 miljoen dollar wordt als realistisch beschouwd omdat dit geen raming meer is, maar samen met aannemers en deskundigen nauwkeurig is doorgerekend.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).