Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Niet alleen kansarme, maar ook jongeren met een baan en een degelijke opleiding gaan steeds vaker het verkeerde pad op. Meer factoren dan alleen armoede bepalen of iemand in de criminaliteit belandt. Dat zegt minister Quincy Girigorie (PAR) van Justitie desgevraagd.


GirigorieVorige week vrijdag schoot de politie een overvaller dood nadat hij met twee anderen op heterdaad werd betrapt. Het drietal had de bewoner van een huis in de Roosendaalweg mishandeld en bedreigd met een kapmes en wilde geld. Later werd bekend dat de doodgeschoten man pas 20 jaar oud was en hij zijn werkkleding nog aan had. 
Girigorie had ook als advocaat al te maken met goed opgeleide of werkende jongeren die de wet hadden overtreden. ,,We moeten beter uitzoeken welke andere factoren dan armoede meespelen.” De minister geeft aan dat vanuit Justitie geprobeerd wordt criminaliteit te voorkomen op basis van drie pijlers. Een daarvan is jeugdpreventie. Hij noemt als voorbeeld een van de projecten voor de jeugd: ‘Ami, mi mes i mi logro’ (ik en mijn doel, red). ,,Honkbalclub Santa Maria Pirates probeert door middel van sport de jongeren zelfredzaam te maken. Daarnaast beginnen we op korte termijn met de uitvoering van het urgentieprogramma in de buurten dat ook is gericht op jongens en meisjes.”
Volgens Girigorie staat de overheid open voor projecten die vanuit de samenleving worden aangedragen. ,,Via het Criminaliteitsfonds sponsoren we projecten voor preventie van jeugdcriminaliteit.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.