Willemstad - De commissie van vacuümtruckchauffeurs is zelf een traject aan het bewandelen om tot een alternatief te komen voor de lozing van afvalwater te Shut. Dat heeft de commissie gisteren in de Staten bekendgemaakt.
Op dit moment wordt er nog steeds - ondanks eerdere waarschuwingen van de regering dat het per 1 februari 2015 zou worden afgesloten - bij Shut gedumpt. Er is namelijk nog steeds geen alternatief bedacht door de verantwoordelijke ministeries van Gezondheid, Milieu en Natuur en van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning. De installatie van Klein Hofje - die eerder als alternatief werd geboden - beschikt niet over genoeg capaciteit om de grote hoeveelheid afvalwater wat dagelijks op Curaçao wordt geproduceerd te verwerken.
Als Shut nu alsnog en zonder alternatief wordt afgesloten, dreigt het probleem dat men maar overal gaat lozen omdat er geen vaste plaats is voor de vacuümtrucks om te dumpen, zo gaf de commissie gisteren in de Staten aan. ,,Dit is een enorm probleem omdat het iets is waar de gehele gemeenschap van Curaçao gebruik van maakt. We kunnen niet zomaar stilzitten en zijn dus zelf met een aantal voorstellen gekomen.”
Het alternatief dat gisteren werd gepresenteerd is het bioremediation-systeem waarbij gebruik wordt gemaakt van bepaalde bacteriën om vet, afval en andere chemische stoffen te verwerken tot niet-schadelijke stoffen. Lid van de commissie vacuümtrucks, Oscar Betrian, liet weten dat dit idee twaalf jaar geleden al is gepresenteerd, maar dat het bewustzijn voor het milieu en de vervuiling daarvan toen niet zo vergevorderd was als nu. ,,Deze aanpak is geheel op natuurlijke basis”, zo vertelde Betrian. Volgens hem zal het water na verwerking prima gebruikt kunnen worden voor planten en zelfs in een aquarium. ,,En het is een eerste actie die op korte termijn voor het probleem van de lozing van afvalwater kan helpen.”
Op langere termijn zijn er volgens Betrian verschillende andere manieren om het vervuilde water te recyclen, afhankelijk van wat financieel haalbaar is en met welke middelen. ,,Behalve de nodige investeringen heb je ook een terrein nodig waar de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd”, aldus Betrian.
Na verschillende vragen van Statenlid Gerrit Schotte (MFK) over het onderwerp, werd aangegeven dat de vacuümtrucks ongeveer duizend kuub afvalwater per dag bij Shut dumpen. Dit is dagelijks afkomstig van ongeveer 250 huizen. Op Curaçao zijn er 15 bedrijven met in totaal 40 tot 45 vacuümtrucks die deze dienst leveren, zo werd gisteren bekendgemaakt. Schotte uitte zich kritisch over de lozing bij Shut en bracht ook het afvalwater van cruiseschepen ter sprake. ,,De cruiseschepen wordt verboden om in onze haven te lozen, waardoor ze genoodzaakt zijn een van de vacuümtrucks in te huren. Maar deze vacuümtrucks lozen ook in de zee. Het afvalwater wordt gewoon van de zuidkust naar de noordkust gebracht en daar in zee gedumpt”, aldus de parlementariër. Michael Dijkhuizen, vacuümtruckchauffeur en lid van de commissie die gisteren in de Staten aanwezig was, bevestigde dat dit gebeurt. ,,Het afvalwater wordt bij de schepen opgezogen en gedumpt bij Shut. Het is niet iets wat we zo willen, maar op dit moment is dit de enige manier.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.