Al het nieuws

De terroristische aanslag in Barcelona gisteren veroorzaakte een paniekgolf gevolgd door verkopen van risicovolle beleggingen over de hele wereld. De bijgaande grafiek laat zien hoe bijvoorbeeld Europese en Amerikaanse aandelen daalden.

marketupdateDe Stoxx Europe 600 Index nam af met 0,8 procent vanmorgen terwijl de S&P 500 Index gisteren 1,5 procent kelderde gevolgd door nog eens 0,1 procent op de vrijdagochtend. De Morgan Stanley Capital Index, MSCI All-Country World Index daalde 0,3 procent en bereikte het laagste nivo sinds 5 weken terwijl de MSCI Emerging Market Index 0,6 procent tuimelde.
Wereldwijd onttrekken beleggers gelden uit aandelenfondsen vanwege politieke spanningen met betrekking tot Noord-Korea en toenemende twijfels over het vermogen van Trump om zijn belasting- en investeringsprogramma’s door te voeren. Deze lijst van zorgen werd gisteren aangevuld met ‘angst voor terrorisme”.
Het is dan ook niet verrassend dat vliegmaatschappijen en hotels hard zijn geraakt en de grootse bijdrage leverden aan de daling van Europese aandelen. Wanneer paniek toeslaat en aandelen dalen, zien wij de veilige havens zoals de yen en goud aantrekken: deze stegen met 1,05 procent en 0,35 procent respectievelijk. Een aansterkende yen en goud in combinatie met dalende aandelen wereldwijd is historisch gezien geen goed teken voor de risc-apetite van beleggers.
Tegelijkertijd zijn beleggers onder de indruk van opmerkingen van de FED met betrekking tot de waardering van aandelen: ,,Since the April assessment, vulnerabilities associated with asset valuation pressures had edged up from notable to elevated…”
Deze opmerking wordt door velen geïnterpreteerd als zou de FED van mening zijn dat aandelen te duur zijn (te hoge koers-winstverhoudingen).
Toch hebben de meeste institutionele beleggers oog voor de onderliggende economie (zowel de economie van de VS als Europa en Japan doen het goed) de richting van het monetair beleid van de VS (hoe snel gaat de FED de rente verhogen), de beëindiging van de monetaire verruiming van de ECB en uiteraard de winstgevendheid van bedrijven.
De gebeurtenissen van afgelopen weken blijken geen trendbreuk te hebben veroorzaakt: de verkoopgolf lijkt dan ook meer op een correctie van koersen, dan een trendmatige daling daarvan.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.