Met het uitgeven van een obligatie met 100 jaren looptijd, sluit Argentinië zich aan bij Mexico, Ierland en het Verenigd Koninkrijk.
De tweede grootste economie in Zuid-Amerika verkocht 2,75 miljard dollar van de zogenaamde ‘century bonds’ die tot het jaar 2117 niet terugbetaald hoeft te worden. De obligatielening wordt door Citigroup en HSBC Holdings begeleid.
Kredietrisico
Standaard & Poor's credit rating voor Argentinië staat op B met stabiele outlook. Moody's credit rating voor Argentinië was laatst vastgesteld op B3 met positieve vooruitzichten, terwijl de Fitch het land op B beoordeelt met stabiele vooruitzichten. Argentinië is zeven keer in de afgelopen 200 jaar en drie keer in de afgelopen 23 jaar in gebreke gebleven om haar schuldverplichtingen na te komen. De regering heeft meer dan 10 jaar onderhandeld met kredietverstrekkers over schuldverplichtingen die tijdens de crisis van 2001 niet konden worden nagekomen.
Rendement
De obligaties werden verhandeld op 90 procent (90 cent per dollar) en het rendement wordt geschat op 7,92 procent per jaar (bron Bloomberg). Dit 100-jarige rendement is hoger dan van elke andere staats-of bedrijfsobligatie van 80 jaar of langer. De meest vergelijkbare obligatie is de in het jaar 2115 expirerende titel, uitgegeven door Petrobras, een door de Braziliaanse staat gerunde oliemaatschappij, met een rendement van 7,79 procent.
Sommigen vrezen dat het rendement op de nieuwe uitgifte van Argentinië laag is gegeven de historie van de kredietwaardigheid van het land. Beleggers lijken echter bereid te zijn om verder te kijken dan de Argentijnse schuldgeschiedenis omdat lage inflatie in de wereld de reële rente tot dieptepunten heeft gedreven. De langetermijnschulden van Argentinië betalen ongeveer 4 procent meer dan vergelijkbare US Treasuries.
De grafiek schetst de renteniveaus bij verschillende looptijden voor Argentijnse en Amerikaanse staatsobligaties. Eerstgenoemde rendeert beduidend hoger, echter gaat tevens gepaard met een hoger kredietrisico.
Het land profiteert van de sterke vraag naar hoger renderende obligaties te midden van de dalende rendementen op ontwikkelde markten. Money managers wereldwijd hebben afgelopen 5 maanden 38,6 miljard dollar geïnvesteerd in emerging marketfondsen. Met Duitse, Franse en Japanse obligatierendementen onder de nul, lijkt 7,9 procent op Argentijnse waardepapieren aantrekkelijk voor investeerders die vertrouwen hebben in het Argentijnse soevereine risico.
Ook andere landen profiteren van deze geldstromen: Sri Lanka, waar de meest recente uitgifte van dollarschuld maar liefst tien keer was overtekend. De Malediven, een kleine natie in de Indische Oceaan, verkocht zijn eerste internationale obligatie eerder deze maand. Ecuador, wiens voormalige president tijdens de kredietcrisis van 2008 buitenlandse obligatiehouders heeft betiteld als ‘ware monsters’, heeft met gemak 3 miljard dollar uit buitenlandse markten aangetrokken. We zien dat de risico-tolerantie van beleggers voor deze risicovolle emittenten verbetert, terwijl ook de vereiste vergoeding voor het risico versoepelt.
Courtesy van RBC Royal Bank NV - Foreign Exchange Trading Dutch Caribbean