Amerikaanse banken zijn over het algemeen gegroeid in marktaandeel, hebben hun kapitaal/solvabiliteit verbeterd en renderen beter ten opzichte van hun Europese tegenhangers. De bijgaande grafiek geeft de koers van de Amerikaanse Banken-index, een subset van de S&P 500-index ten opzichte van de Europese Banken index die een afgeleide is van de Euro Stoxx 600-index, sinds januari 2016 is.
De Amerikaanse index bestaat uit 17 banken, met een koers- winstverhouding van 15,37 terwijl het dividendrendement 1,76 procent bedraagt. De Europese index aan de andere kant telt 44 banken, noteert een koers -winstverhouding van 19,93 en retourneert 4,33 procent dividendrendement.
Het totaalrendement (koersstijgingen plus dividenden) sinds januari 2016 tot heden van VS-banken bedraagt 24,35 procent versus minus 0,56 procent voor de Europese banken: een enorme kloof.
Inkomsten van Europese banken zijn lager als gevolg van de tragere groei in Europa; de groei in Amerika daarentegen is hoger sinds de crisis van 2008. Amerikaanse banken genereerden 138,5 miljard dollar inkomsten in 2015 terwijl Europese banken op ongeveer de helft staan met 60,1 miljard dollar (Financial Times Report).
Europese banken zijn verder blootgesteld aan schulden van EU-landen met een hoog risico zoals de zogenaamde PIGS-staten. Het hogere kredietrisico dat hieraan is gekoppeld, heeft hogere spreads en dus hogere financieringskosten tot gevolg. Daarnaast moeten hogere voorzieningen worden aangehouden.
In navolging van de crisis in Amerika werden Amerikaanse banken gedwongen door autoriteiten om hun organisatie en schulden te saneren. Europese banken werden juist ondersteund door hun centrale banken en de herstructurering werd uitgesteld. Deutsche Bank en Credit Suisse bijvoorbeeld hebben pas in Q1 2016 aangekondigd om kosten te besparen, ‘ongewenste’ active te verkopen, de balans te verkleinen en meer kapitaal aan te trekken. Amerikaanse banken profiteren van de inkrimping van de Europese banken.
Europese banken zijn ook zwaar getroffen door boetes van Amerikaanse Department of Justice met betrekking tot hun rol in de kredietcrisis van de VS. De Royal Bank of Scotland Group bv maakte vandaag haar resultaten bekend: deze bank werd 10 jaar geleden gered door de overheid, is nog steeds eigendom van de belastingbetaler en lijdt al 9 jaar verlies. Het verlies dit jaar is GBP 7 miljard. De belangrijkste redenen zijn lagere inkomsten en kosten voor ‘litigation’. De bank heeft 8 miljard dollar aan voorzieningen getroffen voor gerealiseerde en verwachte boetes (schatting Deutsche Bank).
Courtesy van RBC Royal Bank NV - Foreign Exchange Trading Dutch Caribbean