Al het nieuws

Terwijl de olieprijs verder stijgt, zijn financiële markten deze week in de ban van onzekerheid met betrekking tot de toekomstige richting van het monetair beleid van de Federal Reserve (Fed).

rbcmarketupdateDe notulen van de laatste FOMC-vergadering bieden geen zicht op renteverhoging dit jaar daar er bijna geen inflatiedruk wordt geconstateerd.
Toch leggen sommige Fed-governors verklaringen af die renteverhogingen suggereren.
Aandelen in Europa en opkomende landen dalen dan ook als gevolg van speculaties rond het rentebeleid. De Stoxx Europe 600 Index en de MSCI Index voor opkomende landen daalden gisterochtend beide met 0,7 procent. Europese aandelen worden ook geraakt door dalende aandelen in Italië waar beleggers bezorgd zijn over de gezondheid van de bankensector. Daarnaast neemt de politieke onzekerheid toe (referendum met betrekking tot voorgestelde politieke hervormingen door huidige regering).
De olieprijs is op zoek naar hogere niveaus, steeg 8,4 procent deze week, te midden van speculaties dat grote producenten zullen samenwerken om de productie te bevriezen. Tegelijkertijd dalen de olievoorraden in de VS. Momentum in de olieprijs zal echter sterk afhangen van het succes van de Opec (Organization of the Petroleum Exporting Countries) om de productie te beperken. Eerdere pogingen van de Opec dit jaar mislukten toen Saoedi-Arabië eiste dat Iran, die niet deelnam aan de besprekingen, ook haar productie moest verlagen. De totale productie van Opec-landen is consistent toegenomen sinds het begin van dit jaar (zie grafiek).
Vermeldenswaardig is dat bovengenoemde twee landen alleen al ongeveer 1 miljoen vaten per dag méér produceren sinds begin dit jaar - dit is toevallig ook de hoeveelheid olie die de wereld minder zou moeten produceren om verdere overschotten te beperken. Het is maar de vraag of Iran bereid zal zijn om hieraan mee te werken, gegeven de gespannen relatie met Saoedi-Arabië.
De retoriek van de Opec lijkt ditmaal echter te werken en markten anticiperen op lagere voorraden (overschotten) en hogere prijzen…

Courtesy van RBC Royal Bank NV - Foreign Exchange Trading Dutch Caribbean


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.