Al het nieuws

Van onze redactie

New York - De aandelenbeurzen in New York boekten donderdag bescheiden winsten. Beleggers op Wall Street kregen weinig richtinggevend nieuws voorgeschoteld. Sinds de graadmeters afgelopen maandag recordhoogten bereikten, zit de klad er een beetje in. Overnamenieuws zorgde donderdag nog wel voor een positieve ondertoon.

De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent hoger op 18.135,72 punten en de S&P 500 steeg 0,1 procent tot 2101,04 punten. De Nasdaq, die maandag voor het eerst in vijftien jaar boven 5000 punten sloot, steeg 0,3 procent tot 4982,81 punten.

Farmaceut AbbVie (min 5,7 procent) neemt zijn branchegenoot Pharmacyclics (plus 10,3 procent) over voor 21 miljard dollar (19 miljard euro). De aankoop moet de positie van AbbVie in de markten voor medicijnen tegen kanker versterken. ,,Uit de aankondiging van een overname spreekt vertrouwen in de economie, daar reageren beleggers positief op'', zei een handelaar. Sommige analisten bestempelden de koopsom als duizelingwekkend.

De koersen van andere bedrijven die werken aan medicijnen tegen kanker schoten omhoog door het overnamenieuws. Puma Biotechnology won 17,5 procent, terwijl Juno Therapeutics en Vertex Pharmaceuticals tot 5,8 procent meer waard werden.

Voordat de handel begon, werd een tegenvaller over de arbeidsmarkt bekendgemaakt. Vorige week dienden 320.000 Amerikanen voor het eerst een uitkeringsaanvraag in, het grootste aantal in negen maanden.

Vrijdag maakt de Amerikaanse overheid bekend hoeveel banen er in februari zijn gecreëerd, exclusief de agrarische sector. In doorsnee gaan economen uit van 235.000 nieuwe arbeidsplaatsen na een aanwas van 257.000 in januari.

De gerenommeerde bank Goldman Sachs liet weten vier redenen te zien waarom het cijfer over februari nog wel eens zou kunnen tegenvallen. Zo zijn alle werkgelegenheidscijfers over de industrie verslechterd en heeft het vacature-aanbod een dipje laten zien. De bank wees daarnaast op de aangekondigde ontslagen in de energiesector, die ook nog eens kampt met stakingen bij raffinaderijen. Tot slot kan het barre winterweer, met vier winterstormen over de oostelijke helft van de VS in vier weken, de markt flink verstoord hebben.

De euro was 1,1026 dollar waard, tegen 1,1010 bij het slot van de Europese beurzen. Amerikaanse ruwe olie werd 1,2 procent goedkoper op 50,91 dollar per vat.

 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.