Al het nieuws

Van onze redactie
New York - De Nederlandse chipmaker NXP behoorde gisteren tot de uitblinkers op een positief gestemd Wall Street. De aankondiging van een grote overname, waarmee het bedrijf in een klap tot de acht grootste chipfabrikanten ter wereld behoort, zette het aandeel op de Nasdaq flink hoger. De leidende Dow-Jonesindex sloot 0,9 procent hoger op 18.288,63 punten. De bredere S&P 500 steeg 0,6 procent tot 2.117,39 punten. De Nasdaq ging 0,9 procent omhoog naar 5.008,10 punten. Sinds het knappen van de internetzeepbel vijftien jaar geleden was de technologiegraadmeter niet meer boven de de 5.000 punten gesloten.
In maart 2000 kende de Nasdaq de hoogste tussenstand ooit op 5.132 punten, waarna een diepe val volgde. De bodem van de ‘dotcomcrisis’ werd bereikt in oktober 2002, toen de graadmeter op 1.108 punten stond. Dat het herstel zo lang heeft geduurd, komt mede door de nieuwe dip die werd veroorzaakt door de kredietcrisis. Twee verschillende onderzoeksbureaus meldden dat de Amerikaanse industrie de afgelopen maand verder is gegroeid, maar de cijfers gaven geen eenduidig beeld van de ontwikkeling van het groeitempo. Verder bleken de bouwuitgaven in januari onverwacht te zijn gedaald. Ook de consumentenbestedingen in die maand vielen licht tegen.
NXP koopt branchegenoot Freescale voor bijna 12 miljard dollar. De voormalige halfgeleiderdivisie van Philips, die in 2006 werd verzelfstandigd en sinds 2010 genoteerd is aan de Nasdaq, werd ruim 17 procent meer waard. Overnameprooi Freescale kreeg er een kleine 12 procent bij. In de Dow voerden eveneens technologiebedrijven de boventoon. Chipmaker Intel en fabrikant van netwerkapparatuur Cisco Systems wonnen 2,4 en 2,3 procent. Koploper was creditcardbedrijf Visa met een plus van 2,6 procent. IT-concern IBM verloor 0,9 procent, de olieconcerns Chevron en ExxonMobil leverden tot 0,7 procent in.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.