Al het nieuws

Ontwikkelen kan volgens Abraham alleen in een ander gebied

Van onze correspondent
Kralendijk - Foundation Save Plantage Bolivia (FSPB) zegt bij monde van Wilma Nijland verbaasd te zijn over de mededeling van het huidige bestuurscollege (BC) dat het van plan is een nieuwe intentieovereenkomst te tekenen betreffende Plantage Bolivia.

BONBoliviaDe huidige overeenkomst loopt volgens FSPB af op 31 december van dit jaar. Op 22 december gaf het BC bij monde van Clark Abraham in de wekelijkse persconferentie aan dat het BC een nieuwe intentieovereenkomst wil gaan tekenen over Plantage Bolivia met Bonaire Properties nv, een van de firma’s van het echtpaar Breemhaar. Dit is althans de uitleg die in sommige media aan de woorden gegeven wordt en waarop Nijland reageert. ,,Als bekend willen de Breemharen een kleine tweeduizend woningen bouwen op de plantage. Niet om daarmee de woningnood voor de mensen met de laagste inkomens op te lossen, maar omdat ze er 150 miljoen aan willen overhouden”, aldus Nijland. Op dit moment mag er op Plantage Bolivia niet gebouwd worden omdat het gebied de bestemming ‘Open landschap’ heeft. ,,Dat zit de Breemharen dwars. Zij willen dat die bestemming veranderd wordt. Degenen die kunnen bijdragen aan die verandering zijn het BC en de eilandsraad. Daarom hebben de Breemharen belang bij een nieuwe intentieovereenkomst. Dan kunnen ze gaan bouwen en cashen.”
Nijland zegt verbaasd en verrast te zijn door de mededeling van Abraham namens het BC omdat hij als leider van de oppositiepartij PDB vier dagen voor de eilandsraadverkiezingen in maart van dit jaar in het programma ‘Op de klippen’ met een kraakhelder ‘nee’ reageerde op de stelling ‘Op Bolivia bouwen?’. Ook Daisy Coffie van M21, inmiddels een van de steunpilaren van het BC, was destijds tegen. Nijland zegt vervolgens met stijgende verbazing de uitlating van Abraham te hebben gelezen in een artikel op Bonaire.nu. Hierin staat dat ‘een zekere ontwikkeling in het gebied wel mogelijk is’. Gesprekken hierover zijn in een positieve sfeer verlopen en er is, zo wordt beweerd, de intentie om met elkaar van gedachten te wisselen over de plannen. ,,Een eerste stap zou het tekenen van een ‘letter of intent’ zijn. We moeten er evenwel voor waken dat de natuur en het culturele -, dan wel historische erfgoed van het gebied daar zo min mogelijk schade van ondervinden”, aldus de weergave van Abrahams woorden in Bonaire.nu.
FSPB heeft de afgelopen jaren herhaaldelijk betoogd én naar eigen zeggen aangetoond dat bebouwing van Bolivia niet in het belang is van het landschap en de natuur in het gebied. ,,Wij baseren ons daarbij op tal van onderzoeken. De suggestie dat ‘een zekere ontwikkeling’, wat daar ook mee bedoeld wordt, geen schade aan het gebied doet, ontkent dat elke fragmentatie van het gebied het landschap zal bederven en de fauna en flora onherstelbaar zal beschadigen”, aldus Nijland. Ze geeft aan dat in de talrijke onderzoeksrapporten van onder meer de Wageningen Universiteit, die sinds de Tweede Wereldoorlog over het gebied zijn geschreven, dit onomstotelijk wordt geconcludeerd.
Nijland zegt van Abraham te willen weten wat er tussen 11 maart en 22 december dit jaar gebeurd is met zijn standpunt over Plantage Bolivia en wat het belang van het BC is om de intentieverklaring te tekenen. De gedeputeerde reageert meteen en zijn reactie schetst een geheel ander beeld dan eerder geschetst in het artikel in Bonaire.nu. Volgens Abraham is er selectief gebruikgemaakt van wat hij heeft gezegd en is er door Bonaire.nu een eigen interpretatie aan gegeven. ,,Zoals de plannen nu voorliggen zijn ze niet in lijn met de visie en ambitie van het BC. Ik heb gezegd dat we in gesprek gaan met de eigenaren van Bolivia en wanneer deze aangeven dat ze op het eiland willen gaan ontwikkelen dan is dat misschien mogelijk, maar wel in een ander gebied”, zo laat Abraham het Antilliaans Dagblad weten.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.