Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Stroomuitval is voorlopig niet te voorkomen. Een oplossing op de korte termijn kan Elmar niet bieden. De reden is dat er jarenlang achterstallig onderhoud is aan het elektriciteitsnetwerk en dit is niet binnen een paar maanden in te halen.

F17 stroomuitvalDie boodschap hadden Elmar, WEB, Utilities en het Amerikaanse onderzoeksbedrijf MPR woensdagochtend tijdens een gezamenlijke persconferentie. MPR heeft - in opdracht van de minister van Energie - vorige week op Aruba onderzoek gedaan naar de oorzaken van de vele stroomstoringen waar Aruba de laatste tijd bijna dagelijks mee te maken heeft. Tijdens de persconferentie, waarbij de Amerikaanse onderzoekers in sneltreinvaart door een powerpoint-presentatie met heel veel cijfers en percentages gingen, ging het opnieuw mis met de elektriciteit. Het hotel waar de persconferentie plaatsvond, kampte korte tijd met stroomuitval waardoor de live persconferentie even moest worden stilgelegd omdat de live connectie was weggevallen.

Bij de persconferentie waren de drie directeuren van Utilities, WEB en Elmar aanwezig. Ook drie engineers van MPR (onder andere Spencer Paul en Frank Del Campo) waren aanwezig om uitleg te geven en vragen te beantwoorden. Hun duidelijke boodschap was dat ze geen oplossing op de korte termijn kunnen bieden om de doorgifte van elektriciteit te garanderen. Eerst zal onderhoud moeten worden gepleegd, en daarvoor zijn personeel en materialen nodig. Elmar is bezig om technisch personeel aan te nemen, maar zonder materialen kunnen zij hun werk niet doen. MPR merkte op dat de vraag naar elektrische materialen en apparatuur wereldwijd aan het toenemen is en dat het aanbod (het leveren van materialen) dit nog niet aankan. Daarom heeft ook Elmar moeite om materialen in huis te halen.

Op de vraag of het probleem alleen bij Elmar ligt, of ook bij het Water- en Energiebedrijf (WEB), zei MPR dat ze hebben gezien dat de problemen van WEB van een andere orde zijn. ,,Bij WEB zijn meer projecten gaande, waar zich problemen voordoen. Die problemen hebben te maken met de leveranciers en daar richt WEB zich op. WEB kampt niet met onderhoudsproblemen. Elmar heeft juist wel onderhoudsproblemen.”

Uit het onderzoek van MPR blijkt dat er jarenlang te weinig tot geen onderhoud is gepleegd aan het elektriciteitsnetwerk. ,,Elmar is jarenlang gericht geweest op het direct repareren en oplossen van technische problemen. Het periodieke onderhoud is op de achtergrond verdwenen. Die inhaalslag moet nu worden gemaakt. Maar dat is niet van de ene op andere dag verholpen”, aldus MPR. Dat is de reden waarom er steeds meer stroomuitval is. Het onderzoeksbureau benadrukt dat ze niet twijfelen aan de kennis en expertise van het personeel bij Elmar. ,,Ze moeten extra personeel hebben om al het werk te kunnen doen. Wij adviseren onder andere om een speciaal team te hebben voor directe reparaties en om een speciaal team aan te wijzen dat zich met periodiek onderhoud bezighoudt.”

Directeur Anthony Irausquin van Elmar haakte daar meteen op in en zei dat Elmar al bezig is om extra technisch personeel aan te nemen. ,,We gaan ook onze lange-termijn-planning versnellen van vijf jaar naar drie jaar. We moeten onze bedrijfsvoering anders inrichten.” Elmar moet, aldus MPR, zich gaan ontwikkelen in de richting van een zelflerende en zelfcorrigerende organisatie. Irausquin benadrukte dat dit niet betekent dat het staatsbedrijf moet reorganiseren. ,,We zijn voorbereid, we weten wat we moeten doen. Maar zonder voldoende materialen kunnen we niets. Wij kunnen op dit moment niet garanderen dat de stroom niet zal uitvallen.”

MPR heeft na de onderzoeksweek in hun rapport aanbevelingen gedaan. De eerste aanbeveling is om een Project Management Organisatie (PMO) te implementeren om in staat te zijn korte en lange termijn te onderscheiden. De tweede aanbeveling is om een duidelijke aanpak op te stellen om onderhoud te plegen. De derde aanbeveling is om het onderhoud te prioriteren. Elmar zal moeten bepalen waar het onderhoud als eerste moet gebeuren. Er moet een risico-analyse komen, waarbij ook naar de gevolgen wordt gekeken als onderhoud wordt uitgesteld. De vierde aanbeveling is om een datebase te maken, waarin informatie staat over de apparatuur, wanneer voor het laatst onderhoud is gepleegd en wanneer het volgende onderhoud gepland staat.

Engineer Brian Curran van MPR is het eens met de minister van Energie - Glenbert Croes (MEP) - dat de frequentie van het uitvallen van elektriciteit op Aruba onacceptabel is. ,,Het uitvoeren van het noodzakelijke onderhoud zal een grote uitdaging voor Aruba zijn, maar we zien wel dat dit mogelijk is.”

Vanuit de pers (onder andere 24ora.com, NoticiaCla en Notica Impacto) werden diverse vragen gesteld. Ze vroegen MPR of de groei van het toerisme en de komst van nieuwe hotels gevolgen heeft voor het elektriciteitsnetwerk. MPR gaf duidelijk aan dat het Arubaanse netwerk meer hotels en meer gebruikers aankan, mits het netwerk goed is onderhouden. ,,Zonder onderhoud kunnen er niet meer gebruikers bij komen. Met onderhoud kan het netwerk dit wel aan.”

Ook werd gevraagd naar het aankomende orkaanseizoen, dat op 1 juni start. De directeur van Utilities reageerde dat als er meer regen valt, dat dit in het voordeel is van het netwerk. ,,Op de kabels zit salpeter, wat voor stroomstoringen kan zorgen. De regen spoelt dit zout weg. Dus extra regen zal geen extra druk leggen op het netwerk.”
Een andere vraag was of het inzetten van een generator tijdens stroomuitval kan helpen om de herstelwerkzaamheden te versnellen. MPR antwoordde dat dit afhangt van de soort en omvang van de stroomuitval. ,,Het plaatsen en connecteren van een generator kost ook tijd. Soms is de stroomuitval in dat tijdsbestek al verholpen.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.