Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Het onderzoek naar de staat van het Arubaanse elektriciteitsnetwerk is klaar. Later op de dag zullen het Water en Energiebedrijf (WEB), elektriciteitsbedrijf Elmar, Utilities en onderzoeksbureau MPR het resultaat bekendmaken.

aruelekEnergieminister Glenbert Croes (MEP) lichtte een dag eerder alvast een tipje van de sluier op: ,,Het probleem is groot en de werkzaamheden zijn urgent.”
Hij zei dit tijdens een persconferentie. ,,Ik laat de presentatie over aan Utilities en MPR, maar kan wel vast zeggen dat we veel werk te doen hebben en dat de werkzaamheden urgent zijn. En veel van deze werkzaamheden moeten tegelijkertijd gebeuren. WEB en Elmar moeten de infrastructuur herstellen, en daar krijgen ze alle steun voor vanuit de regering. De productie van water en stroom, de distributie van elektriciteit, dit moet worden hersteld zodat de samenleving kan blijven rekenen op de beschikbaar van water en elektriciteit.”
De bewindsman vindt dat de regering haar verantwoordelijkheid moet nemen, haar gezicht moet laten zien, in actie moet komen en met een oplossing moet komen. ,,Dat verdient de bevolking. Als ik zeg dat het probleem meevalt, dan lieg ik. We hebben enorme uitdagingen om met elkaar aan te gaan. Het wordt een uitdaging om de werkzaamheden tegelijkertijd uit te voeren, maar we moeten kunnen blijven garanderen dat we water en stroom hebben.”
Croes wil niet terugblikken op wat er mis is gegaan. ,,We kunnen niet veranderen wat er in de afgelopen 25 jaar niet is gedaan aan onderhoud en investeringen. We kunnen wel nu de beslissing nemen om te investeren en om te herstellen wat er moet worden hersteld.”
Dat het elektriciteitsnetwerk in slechte staat verkeert, was al langer bekend. Sinds begin mei is het echter schering en inslag, bijna dagelijks valt de stroom uit. Het gebeurt steeds vaker dat meerdere gebieden achter elkaar worden getroffen door stroomuitval, soms op dezelfde dag. Elmar maakt bijna altijd de oorzaak van een stroomstoring bekend, en legt daarbij de nadruk op verkeersongelukken met botsingen tegen elektriciteitspalen, heliumballonnen en vliegers als boosdoeners. Maar de meeste stroomuitvallen worden veroorzaakt door een technische storing op het netwerk.
Minister Croes gaf ruim een week geleden aan dat het uitvallen van elektriciteit onacceptabel is. ,,Aruba is een modern land en we zijn geavanceerd. Daar hoort een stroomonderbreking niet bij.” Hij had begin mei eerst een vergadering met WEB, Elmar en Utilities en besloot daarna dat er onderzoek moet worden gedaan. Croes schakelde het Amerikaanse onderzoeksbedrijf MPR in om naar Aruba te komen en te onderzoeken wat de oorzaak is van zoveel stroomuitvallen. Het bedrijf begon op 20 mei aan het onderzoek. Dat was, zoals de minister zei, intern gericht op Elmar. Croes deed de bevolking toen ook de toezegging dat er binnen een week antwoord moest zijn op de vraag waarom de stroom zo vaak uitvalt.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.