Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad – Wie met de bus gaat is sinds gisteren 1 florin duurder uit. De tarieven zijn verhoogd, ‘om in lijn te blijven met de stijging van het minimum salaris’. Dat laat minister Ursel Arends (Raiz) van Transport weten.

arubusDe beslissing is mede genomen op basis van een transportonderzoek dat door de Universiteit van Aruba (UA) is gedaan. Dat onderzoek wordt maandagavond gepresenteerd bij de UA. De minister nodigt iedereen uit om bij die presentatie aanwezig te zijn.
Het tarievenstelsel is verhoogd op verzoek van de transportsector zelf. Een groep chauffeurs kaartte in juli van dit jaar bij de minister al aan dat de gestegen brandstofprijzen het voor hen moeilijk maakte om met het huidige bustarief te kunnen blijven rijden. Arends besloot om advies in te winnen bij Departamento di Transporte Publico (DTP). Hij zag ook dat de laatste tariefsverhoging in 2015 is ingevoerd en dat het minimumsalaris in 2019 en 2020 is aangepast. Voor hem was dat voldoende reden om te overwegen om de tarieven te verhogen.
Om de tarieven te kunnen verhogen, moest de wet worden aangepast. Dit staat in het Landsbesluit personenvervoer (AB 1997 GT 4). Voor een wetswijziging is advies van de Raad van Advies nodig. De bewindsman vroeg om die reden aan de chauffeurs om de regering de tijd te geven om de juridische procedure goed af te ronden.
De (UA) deed daarnaast onderzoek naar de carrying capacity van het openbaar vervoer. Bij dat onderzoek zijn actieve chauffeurs betrokken, maar ook toeristen en de bevolking. Het onderzoek is afgerond en wordt op 12 december om 18.00 uur gepresenteerd. De onderzoekers hebben gekeken naar de verschillende vergunningen die zijn uitgegeven. Ze hebben ook onderzocht hoeveel openbaar vervoer Aruba eigenlijk nodig heeft. Heeft het eiland te veel bussen of te weinig.
De ministerraad ging in maart akkoord met het invoeren van een moratorium op vergunningen. Dit moratorium geldt voor taxi’s, autobussen, touringcars, huurauto’s en huurmotoren. Een maximaal aantal vergunningen mag worden afgegeven. De periode van het moratorium is een jaar.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.