Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - ,,Het is een definitieve beslissing dat personen van hetzelfde geslacht op Aruba mogen trouwen. Na cassatie is er juridisch geen andere stap meer. Ook een referendum is niet mogelijk.”

ARUhomohuwelijkPremier Evelyn Wever-Croes (MEP) zei dit maandag tijdens een persconferentie, om het standpunt van de regering nog beter te verwoorden. De reden dat een referendum niet kan, is omdat de beslissing van de Hoge Raad invloed heeft op de Arubaanse Grondwet. ,,Een referendum kan niet over de Grondwet gaan. Vanaf nu kunnen paren van hetzelfde geslacht op Aruba met elkaar trouwen. De Censo is in staat om de uitspraak van de Hoge Raad uit te voeren”, verklaart de premier.
Ze spreekt de wens uit, nu de beslissing definitief is, dat de bevolking zich verenigt, meningsverschillen aan de kant zet en doorgaat in het belang van het land. Het thema van het homohuwelijk verdeelt de samenleving echter enorm, al sinds lange tijd. ,,Het is nu aan ons om de beslissing te respecteren en dankbaar te zijn voor alle mooie dingen in het leven.”
De Hoge Raad heeft op 12 juli in de beslissing om het homohuwelijk toe te staan, verwezen naar artikel 1 van de Grondwet over discriminatie. Het artikel verbiedt discriminatie. De premier ging in op de rechtszaak die door Fundacion Orguyo en een Arubaans paar was aangespannen. Het Gemeenschappelijk Hof stelde in december 2022 al dat op basis van artikel 1 Aruba het homohuwelijk moet toestaan. Mensen van hetzelfde geslacht worden gediscrimineerd als ze niet mogen trouwen, terwijl een man en een vrouw dat wel mogen. Het Hof zei toen ook dat er geen wet voor nodig is om het homohuwelijk toe te staan.
,,De regering is in cassatie gegaan tegen deze uitpraak van het Hof, met de steun van 18.000 handtekeningen. We hebben de uitspraak geëvalueerd en advies gevraagd aan een cassatie-advocaat en op basis daarvan zijn we in cassatie gegaan.”

‘Annuleer het homohuwelijk’
Onafhankelijk parlementariër Ryçond do Nascimento zegt: ,,Het door het Hof en de Hoge Raad toegestane homohuwelijk moet worden geannuleerd. We moeten strijden tegen deze beslissing die onze culturele autonomie vernielt.” ....

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.

 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.