Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Een burgercommissie gaat de regering voor de rechter dagen, vanwege de te hoge rekeningen van water en elektriciteit. De commissie is maandag gevormd tijdens een bijeenkomst bij politieke partij AVP.

F17 ARUOP avprechtszaakPartijleider Mike Eman maakte dit bekend tijdens een persconferentie die maandagavond na de bijeenkomst werd gehouden. Een panel, bestaande uit Ryçond Santos Do Nascimento, Mike de Meza en advocaat Desiree Croes, sprak tijdens de bijeenkomst met de aanwezigen over de rekeningen van Elmar en WEB, die nu veel hoger zijn dan voordat de tariefsverhoging van kracht werd. ,,Het is ons duidelijk geworden dat de huidige regering aan WEB, Elmar en Utilities de opdracht heeft gegeven om niet meer te hedgen en niet in de richting van duurzame energie te gaan. Deze dure beslissing moet nu worden betaald door de bevolking.”

Eman vindt dat de bevolking door de regering kwetsbaar is gemaakt. ,,De mensen moeten voor water en stroom betalen, maar de huidige tarieven zijn te hoog en onbetaalbaar.”

Tijdens de bijeenkomst besloot een groep aanwezige burgers om een commissie te vormen en de rechtszaak aan te spannen. ,,De AVP steunt deze rechtszaak volledig en zal dit samen met de burgercommissie gaan doen”, zei Eman. Hij ziet het als een grote stap, een belangrijke beslissing. AVP zal de wijken intrekken om iedereen te vertellen over de rechtszaak. ,,Aruba kan deze last niet meer dragen. De salarissen van mensen zijn niet toereikend om alle maatregelen van de regering te kunnen betalen. We moeten dit stoppen.”

De hogere rekeningen van water (WEB) en elektra (Elmar) zijn al weken het onderwerp van gesprek. Elmar zelf waarschuwde ruim een week geleden dat de elektriciteitsrekening van de maand september voor veel mensen hoger zal zijn dan normaal. De vraag naar kWh is in september hoger geweest dan normaal. En de tarieven van Elmar zijn vanaf 1 augustus verhoogd, en dat is voor het eerst zichtbaar op de rekening van september. Elmar heeft intern onderzoek gedaan om vervolgens te concluderen dat er bij hen niets mis is gegaan met het bepalen van de september-rekening. Daarmee schuift Elmar het probleem naar de klant.

WEB maakte in oktober bekend dat ze sinds 1 oktober een nieuw hedging contract heeft afgesloten. Het contract is geldig tot het einde van het jaar. WEB heeft een vaste prijs bedongen van 77 dollar of minder per ton. ,,Gaat de brandstofprijs omhoog, dan blijft het tarief van 77 dollar gelden. Zakt de prijs van brandstof onder de 77 dollar, dan betaalt WEB de lagere marktprijs die op dat moment geldt.”

Advocaat Richie Kock van het gelijknamige kantoor Richie Kock Attorneys maakte ook in oktober bekend dat hij een rechtszaak voorbereidt tegen de te hoge tarieven van water en elektriciteit. Gedupeerden kunnen zich bij hem melden. Wie zich wil aansluiten bij deze rechtszaak, kan een e-mail sturen naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Bij de e-mail moet een bewijs worden meegestuurd van de rekening van vorige maand en van de huidige maand, zowel van WEB als Elmar. De rekening moet meer dan 26 procent hoger zijn.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.