Van onze correspondent
Oranjestad - Arugas verhoogt de prijs van gas. Vanaf 15 november rekent het bedrijf voor een gasfles van 100 lbs 60 florin. Dat is een verhoging van 30 procent. De directeur van Arugas en de minister van Economische Zaken gaven gisteren een persconferentie om de beslissing uit te leggen.
Minister Geoffrey Wever (Raiz) van Economische Zaken is al begin dit jaar door Arugas benaderd met het verzoek om de vastgestelde prijs van huishoudgas te mogen verhogen. De oorlog in Oekraïne is als reden gegeven. De internationale prijs van lpg is hoger geworden en wisselt. De inkoopprijs is hoger dan de vastgestelde verkoopprijs. Wever stelt dat hij lang heeft geëvalueerd samen met Arugas, om te zien wat de beste beslissing is. Hij is echter tot de conclusie gekomen dat er niet valt te ontkomen aan een prijsverhoging. ,,We hebben gekeken naar de inkoopprijs, de verzekering, het importeren en dat bij elkaar kost al meer geld dan de huidige prijs waarvoor een gasfles wordt verkocht. De kosten van de bedrijfsvoering van Arugas zijn dan nog niet meegerekend”, legt de minister uit.
,,Arugas is geen staatsbedrijf”, benadrukt de bewindsman. ,,We moeten er als regering wel voor zorgen dat er gas wordt geleverd op het eiland.” De regering heeft prijsafspraken gemaakt voor het gas dat door huishoudens wordt gebruikt. De huidige prijs is 46,38 florin, deze prijs wordt sinds 2006 gerekend. ,,Al die jaren is er geen prijsverhoging geweest.” De prijzen voor de kleine gasflessen, waarmee veel mensen bbq’en, en de prijzen voor het bedrijfsleven zijn niet door de regering vastgesteld. Daar is de vrije marktwerking van toepassing. Arugas verhoogt die prijzen nu niet.
Huishoudens moeten vanaf 15 november 60 florin gaan betalen voor een gasfles. Arugas heeft op zijn Facebookpagina informatie gezet over de bestelprocedure. Dinsdag 8 november is de laatste dag dat klanten voor het huidige tarief een bestelling kunnen plaatsen voor een fles die wordt bezorgd. Maandag 14 november is de laatste dag waarop klanten zelf bij Arugas een grote fles kunnen ophalen voor de oude prijs. Het is ook de laatste dag waarop betalingen online kunnen worden gedaan tegen het oude tarief. Arugas heeft in de advertentie er ook bij vermeld dat het niet mogelijk is om een gasfles te bestellen als de fles thuis nog niet leeg is. Vooruitbetalen is niet mogelijk.
Minister Wever merkt op dat tijdens het onderzoek van Arugas is gebleken dat sommige bedrijven ten onrechte een residentiële gasfles gebruiken. De gasprijzen voor het bedrijfsleven zijn hoger. Dit is financieel ongunstig voor Arugas. Daarom is de beslissing genomen dat huishoudens vanaf 15 november 4 keer per jaar een gasfles kunnen bestellen. Op dit moment kunnen huishoudens 6 keer per jaar gas bestellen. Gasprijzen voor het bedrijfsleven zijn niet door de regering vastgesteld. Dat valt onder de vrije marktwerking. ,,Als de prijzen van huishoudgas niet door de regering worden gereguleerd, maar via de vrije markt, dan zou gas nog duurder worden”, zegt Wever.
Directeur Paul Arends van Arugas legt uit dat het bedrijf lpg, waarmee huishoudgas is samengesteld, moet importeren. De importprijs is hoger dan de huidige verkooprijs van 46,38 florin. ,,Willen we als bedrijf overleven, dan moeten we de verkoopprijs verhogen. We hebben besloten om de prijsverhoging gedurende een kwartaal van kracht te laten zijn. We hopen dat de internationale gasprijzen na het kwartaal lager worden.” Eventuele veranderingen in de verkoopprijs zullen met het ministerie van Economische Zaken worden besproken.
Tijdens de persconferentie werd de vraag gesteld of Arugas het gas niet kan hedgen. Arends is daarover echter stellig. ,,Hedging kost ook geld en financieel is dat voor ons niet haalbaar.”
De ministeriële regeling gaat in op 15 november. Het wordt in de Landscourant gepubliceerd en het parlement wordt geïnformeerd.
Foto mirte de Rozario