Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Oppositiepartijen AVP, Accion21 en MAS zijn geschrokken nadat experts van het Water- en Energiebedrijf (WEB) hebben gezegd dat de locatie van de gasleidingen in het lng-project niet bij de raffinaderij moet komen, maar bij Barcadera.

ARUlngZe willen dat de experts dit in het parlement komen uitleggen. Tot die tijd zou de regering het gasproject lng (liquefied natural gas) moeten stilleggen.
De fracties dringen bij de parlementsvoorzitter aan op een publieke bijeenkomst. Daar zouden vertegenwoordigers van de vakbonden VWI (Vereniging van Werknemers met een Individuele Arbeidsovereenkomst in dienst van WEB) en Siwa (Sindicato Independiente WEB) hun standpunt nogmaals moeten verduidelijken, zodat parlementariërs er vragen over kunnen stellen. ,,Experts stellen dat Barcadera de locatie is waar de lng-plant moet komen en niet de raffinaderij in San Nicolas. Dat heeft te maken met de afstand. Zouden de leidingen vanuit San Nicolas lopen, dan moeten ze door dichtbevolkte wijken heen om het gas van de raffinaderij naar WEB te transporteren.” De experts zeggen dat het een groot gevaar is als de gasleidingen door de dichtbevolkte wijken worden aangelegd. Bij Barcadera is een industrieterrein dat als alternatief kan dienen.
De oppositie wil deze experts eerst zelf horen en roepen daarom premier Evelyn Wever-Croes als verantwoordelijke minister van Energie op om het gasproject stil te leggen.
De fracties zeggen dat de regering twijfelachtige beslissingen rond lng neemt. Beslissingen op economisch, commercieel en technisch gebied. ,,De beslissingen raken kant noch wal.” De informatie zorgt voor veel speculatie en onrust in de samenleving en de vraag is welke richting de regering op wil gaan. ,,Het lijkt wel alsof de regering de staatsbedrijven wil aanvallen. De beslissingen zijn niet in het belang van de bevolking en niet tegen de beste prijs. De beslissingen zijn in het voordeel van partijen en sponsors”, aldus AVP, Accion21 en MAS.
De drie partijen maken zich erg veel zorgen en willen om die reden dat de regering het project stillegt en ze willen de experts horen.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).