Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De eigen bijdrage in de gezondheidszorg is van de baan. De minister van Volksgezondheid, Dangui Oduber (MEP), zegt dat hij een alternatief heeft gevonden om toch tegemoet te komen aan de eis van Nederland om 60 miljoen florin in de zorg te bezuinigen. Hij verwijst naar het samenwerkingsverband van de Dutch Caribbean Hospital Alliance (DCHA).

arubijdrageDie alliantie is vorige maand gevormd, met de intentie dat ziekenhuizen in de regio meer gaan samenwerken om efficiënter te werken. Een voorbeeld is dat de DCHA medicijnen goedkoper kan inkopen. Financieel biedt dit voor alle ziekenhuizen voordelen, zegt Oduber.
Het Uitvoeringsorgaan Algemene Ziektekostenverzekering (AZV) geeft jaarlijks 30 miljoen florin uit aan medicijnen. Dit is een enorme kostenpost. Als het via de DCHA lukt om deze kosten te verlagen, is het niet nodig om de eigen bijdrage in te voeren, zo redeneert de minister van Volksgezondheid. Volgens Oduber is het verlagen van de kostenpost medicijnen zelfs lucratiever dan het invoeren van de eigen bijdrage.
Aruba heeft daarnaast met de DCHA de afspraak gemaakt dat patiënten voor een medische behandeling naar een ander land mogen worden gestuurd, als de behandeling in dat land goedkoper is dan op Aruba. Ook daar ziet de minister een kostenbesparing.
Oduber maakte zijn beslissing over het intrekken van de eigen bijdrage afgelopen donderdag bekend in een persconferentie. In de afspraken die Nederland met Aruba heeft gemaakt om financiële steun te geven, het zogeheten Landspakket, staat dat Aruba op jaarbasis 60 miljoen florin moet bezuinigen op de zorg. Aruba heeft altijd het standpunt ingenomen het niet eens te zijn met deze bezuinigingen. Het is niet mogelijk om dit bedrag in de zorg te bezuinigen, zeker niet in een pandemie.
Nederland bleef echter hameren op de 60 miljoen florin. De minister van Volksgezondheid heeft daarop altijd gezegd dat als hij een eigen bijdrage moet introduceren om het bezuinigingsbedrag te halen, dat dit zal moeten samengaan met een vangnet om de meest kwetsbaren in de samenleving te steunen. Want veel mensen kunnen een eigen bijdrage niet betalen. Volgens de minister ging het College Aruba financieel toezicht (CAft) niet akkoord met dit vangnet, omdat een heel grote groep mensen van dit vangnet gebruik zal moeten maken. Volgens het CAft zal dit Aruba miljoenen florin gaan kosten.
Oduber wil de bevolking niet met nog meer lasten opzadelen. Door te leunen op de alliantie, hoopt hij toch de Nederlandse regering tegemoet te komen in een poging om te bezuinigen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.