Al het nieuws

Regering Sint Maarten lanceert eSXM

Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - De regering van Sint Maarten publiceerde afgelopen week haar digitale transformatiestrategie eSXM. Kern van het plan: de toegang tot overheidsdiensten en de communicatie met ministeries en overheidsdiensten gemakkelijker maken voor burgers en bedrijven.

sxmdigiDe digitale strategie bevat een zevenjarige routekaart met alle acties van de regering die moeten leiden naar een digitale toekomst met snellere en efficiëntere online overheidsdiensten. Het document schetst onder meer het kader waarin een groot aantal diensten in een online ‘one-stop-shop’-platform zal worden aangeboden. Dit platform zal op een zo’n eenvoudig mogelijke manier worden ontworpen zodat het voor iedereen toegankelijk wordt. Met dit online platform hoeven de inwoners niet meer langs meerdere overheidsinstanties te gaan, waar ze vaak ook nog dezelfde documenten op verschillende locaties moeten verstrekken. Voor een betere samenwerking binnen het ambtenarenapparaat wordt daarnaast een plan gepresenteerd voor een efficiëntere gegevensuitwisseling tussen ministeries en overheidsinstanties.
eSXM wordt uitgevoerd door het Digital Leadership Team, een onlangs aangestelde taskforce binnen het ministerie van Algemene Zaken. Dit team coördineert en beheert het digitaliseringsproces, faciliteert de coördinatie tussen de ministeries en implementeert de digitale initiatieven. Het team krijgt ondersteuning van het Digital Government Transformation Project (DGTP) van het Trustfonds Sint Maarten, dat wordt uitgevoerd met hulp van het National Recovery Program Bureau (NRPB) en wordt gefinancierd door de Nederlandse overheid.
,,De strategie van deze regering is af te stappen van een systeem dat sterk gebaseerd is op gebruik van papier en over te gaan naar een meer digitaal en gebruikersgericht proces”, zei premier Silveria Jacobs vorige week bij de lancering van eSXM. ,,Deze transitie zal ministeries beter met elkaar verbinden en op zijn beurt leiden tot efficiëntere en effectievere overheidsdiensten en het gemakkelijker maken voor zowel inwoners, bedrijven als ambtenaren.”
Volgens minister van Financiën Ardwell Irion heeft de regering de afgelopen twee jaar al een aantal belangrijke stappen gezet om de diensten van de overheid te digitaliseren, met name binnen het ministerie van Algemene Zaken en Financiën. ,,Deze strategie zal richting geven aan de besluitvormingsprocessen om het gehele overheidsapparaat bij deze inspanningen te betrekken, en ik kijk uit naar het gemak van dienstverlening dat de komende zeven jaar zal worden gerealiseerd”, aldus Irion.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).