Van onze correspondent
Kralendijk - Gedeputeerde Nina den Heyer heeft deze week een intentieverklaring ondertekend met de basisscholen op Bonaire. De partijen zijn overeengekomen er alles aan te doen om het ‘Nederlands als vreemde taal’ (NVT) in het lesprogramma op te nemen.
De ondertekening viel samen met een bezoek van twee recent gepromoveerde onderzoekers, Gil-Marie Mercelina en Melissa van der Elst-Koeiman, die hun proefschriften overhandigden aan gedeputeerde Nina den Heyer. Beide promovendi deden onderzoek binnen het NWO-project ‘Tweetaligheid, geletterdheid en onderwijssucces in Caribisch Nederland’, in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen en de University of Curaçao. Mercelina richtte zich op de leesontwikkeling van jonge kinderen (groep 2-4) en promoveerde op 8 januari 2025. Van der Elst-Koeiman onderzocht leerlingen in de bovenbouw (groep 6-8) en promoveerde op 12 juni 2024.
Volgens gedeputeerde Nina den Heyer, die onder meer verantwoordelijk is voor onderwijs, wordt met de intentieverklaring aangesloten bij de wet doorstroomtoetsen primair onderwijs (po). Volgens deze wet zijn scholen verplicht in groep 8 een schooladvies voor een leerling op te stellen en een doorstroomtoets af te nemen. Het schooladvies is bedoeld om leerlingen te helpen bij het kiezen van het meest geschikte type voortgezet onderwijs. De doorstroomtoets fungeert als een objectieve beoordeling naast het gegeven schooladvies. Voor Bonaire is door het bureau ICE in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) speciaal de Doorstroomtoets Bonaire (DTB) ontwikkeld. Deze beoordeelt de kennis en vaardigheden van de leerlingen op het gebied van Papiamentu, Nederlands als Vreemde Taal en Rekenen. In de DTB zijn de contexten herkenbaar voor de kinderen op Bonaire.
Ontwikkelen van een methode kost veel tijd en geld
Meer hierover lezen? Neem een online abonnement op de krant.