Al het nieuws

Van een onzer verslaggeefsters

Philipsburg - Nu Sint Maarten de grenzen met de Verenigde Staten afgelopen weekeinde weer heeft geopend, geldt een strenge screeningsprocedure op de luchthaven van het land.

sxmairportDat heeft de minister van Volksgezondheid, Richard Panneflek, laten weten. Alle inkomende reizigers naar Sint Maarten moeten uiterlijk 12 uur voor aankomst op Sint Maarten het online ‘Health Authorization Form’ via www.stmaartenentry.com invullen.

Als onderdeel van het online formulier voor gezondheidsautorisatie krijg elke passagier vragen over zijn gezondheidstoestand, inclusief vragen naast reisinformatie zoals geboortedatum, paspoortnummers en beoogde verblijfsduur. Bovendien is een van de belangrijkste toegangsvereisten het uploaden van een negatief PCR-laboratoriumresultaat.

De PCR-tests moeten maximaal 72 uur voor vertrek worden afgelegd en de resultaten moeten uiterlijk 12 uur voor vertrek naar Sint Maarten zijn geüpload. Elke andere Covid-19-test, doktersverklaring of thuiskits worden niet geaccepteerd. Alle testen en resultaten, die vóór 72 uur voor vertrek naar Sint Maarten zijn uitgevoerd, zijn niet geldig. De tests zijn niet vereist voor kinderen van 10 jaar en jonger en alle kosten die in verband met de PCR-test worden gemaakt, worden door de reiziger gedragen, aldus Panneflek.

Na succesvolle afronding van het online gezondheidsautorisatieproces, ontvangen reizigers binnen 24 uur na voltooiing een bevestigingsmail met goedkeuring voor reizen naar Sint Maarten. Dit dient bij het inchecken en bij aankomst in digitale of gedrukte vorm te worden getoond. Op dit moment is er geen verplichte ziektekostenverzekering, maar het wordt wel sterk aangeraden en Sint Maarten zal dit de komende weken toevoegen als nieuwe vereiste, zo kondigt de minister aan.

Om de bewoners en bezoekers te beschermen tegen mogelijke verspreiding van Covid-19, heeft het ministerie van Volksgezondheid in samenwerking met luchthaven PJIA een gezondheidscontrolepunt voor de immigratiedienst opgezet om temperatuurscreening uit te voeren, observationele screening van personen met griepachtige symptomen, verificatie van laboratoriumresultaten van passagiers en testen van personen die bij aankomst zijn gemarkeerd voor ongeldige documenten, hoge temperatuur of andere griepachtige symptomen. Zodra deze personen worden geïnterviewd door de medische staf van de Airport Public Health, kunnen ze worden onderworpen aan een verplichte PCR-test. Personen die op de luchthaven moeten worden getest, bevinden zich in quarantaine in afwachting van de resultaten van de medische staf van de luchthaven of gezondheidsautoriteit CPS. Als het PCR-resultaat negatief is, wordt de reiziger uit quarantaine/isolatie gehaald en wordt geadviseerd om zelf te blijven controleren op symptomen. Als het PCR-resultaat positief is, wordt de persoon behandeld als een bevestigd Covid-19-geval en moeten de nationale isolatieprotocollen volgen zoals geadviseerd door CPS.

Hoewel deze aanpassingen van de regels voor iedereen nieuw zijn, vraagt minister Panneflek alle aankomende passagiers om geduld te hebben en mee te werken met de autoriteiten. ,,Ik wil het personeel van het ministerie van VSA en ons nieuwe Airport Health Checkpoint Team bedanken, die allemaal het besluit hebben genomen om het land boven zichzelf te stellen, om onze grenzen te helpen beschermen. Hun toewijding in de afgelopen weken om de nodige training te krijgen om hun taken uit te voeren, toont niet alleen onze veerkracht, maar benadrukt opnieuw de noodzaak om opnieuw de grenzen te openen om ervoor te zorgen dat iedereen eten op tafel kan zetten. Hoewel de beslissing om te heropenen nooit een gemakkelijke was, blijft de regering vastbesloten ons land te beschermen en ons economisch herstel te stimuleren”, aldus de minister van Volksgezondheid.

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.