Van onze redactie
Oranjestad - Op Sint-Eustatius vonden gisteren de Eilandsraadverkiezingen plaats. Zo’n tweeduizend kiesgerechtigden konden hun stem uitbrengen op 26 kandidaten, verdeeld over drie politieke partijen: Democratic Party (DP), Progressive Labour Party (PLP) en United People's Coalition (UPC).

statiaIn 2018 zette Nederland het lokale bestuur opzij omdat het volgens staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties zijn taken verwaarloosde. Nederland benoemde in plaats daarvan een regeringscommissaris op het eiland om het openbaar bestuur weer op orde te krijgen. Dat was de voormalige Statenvoorzitter van Curaçao Mike Franco. Hij werd in februari van dit jaar opgevolgd door oud-CDA-voorzitter Marnix van Rij.

Met de verkiezingen van gisteren krijgt de bevolking van het eiland weer een democratische vertegenwoordiging, maar niet met dezelfde bevoegdheden als voor 2018. Nederland ‘begeleidt’ Sint Eustatius op de weg terug naar meer democratische verantwoordelijkheid. Dat gebeurt onder meer door het geven van workshops en informatiesessies.

Op het eiland waren gisteren twee stembureaus. De bevolking werd opgeroepen vroeg te gaan stemmen om te voorkomen dat er aan het eind van de dag opstoppingen zouden ontstaan. Vanwege de coronamaatregelen moest er ook in de stembureaus afstand worden gehouden en waren er hygiëne-instructies.

Bij het ter perse gaan van deze krant was de uitslag van de verkiezingen nog niet bekend.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.