Al het nieuws

‘Wanneer je op een eiland woont moet je een beetje flexibel zijn’

Van onze correspondent
The Bottom - Gedeputeerde Bruce Zagers heeft dinsdagavond tijdens een Centrale Commissievergadering van de eilandsraad duidelijk gemaakt dat de openbare lichamen Saba en Sint Eustatius en de ferrymaatschappij Blues and Blues Ltd. van Anguilla geen schuld treft voor de vertraging van de start van de nieuwe veerdienst. De eilanden gaan de kwestie aankaarten in Den Haag.

veerdienstDeze krant berichtte afgelopen maandag dat de douane dusdanig onderbemand is op de eilanden dat de afhandeling van de veerboot momenteel niet mogelijk is. De Makana zou oorspronkelijk per 1 november starten met de veerdienst tussen St. Maarten, St. Eustatius en Saba, maar deze datum moest worden uitgesteld, naar nu blijkt, vanwege logistieke uitdagingen van twee afdelingen van de Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN). De Koninklijke Marechaussee (KMar) die immigratie in Caribisch Nederland (CN) afhandelt, en de douane van CN hebben vanwege de gereguleerde openingstijden van 7.00 uur tot 19.00 uur aangegeven niet in staat te zijn om aan de eisen van de dienstregeling voor de nieuwe veerdienst te voldoen en dat ze een tekort aan personeel hebben om buiten deze uren te werken. De KMar ziet mogelijkheden, maar de douane heeft aangegeven geen goedkeuring te kunnen geven voor de dienstregeling van de veerboot.
Zagers was zeer kritisch over de ontwikkelingen. ,,Ze zeggen niet aanwezig te kunnen zijn bij de aankomst en het vertrek van de veerboot omdat dit buiten hun werkuren valt. Zij adviseren ons om met een gereduceerde operatie te werken totdat er een definitieve oplossing is gevonden. Dat is onaanvaardbaar voor Saba en Statia”, aldus Zagers. Een aanpassing van de vaartijden betekent dat passagiers niet op dezelfde dag heen en weer kunnen en dit betekent hoogstwaarschijnlijk minder passagiers en problemen met de exploitatie.
Saba en Statia hebben besloten de situatie in Den Haag aan te kaarten in een gezamenlijke brief die naar de betrokken ministeries gestuurd wordt. De brief gaat onder meer naar Infrastructuur en Waterstaat (IenW) die het project met twee miljoen euro subsidieert. De eilandbesturen verzoeken in de brief om flexibiliteit in de werktijden en om tijdelijk extra personeel vanuit Nederland, om zo snel mogelijk de veerdienst te kunnen starten. ,,We hopen per 1 december te kunnen starten, maar dit hangt af van het antwoord van Den Haag en de flexibiliteit van douane en Immigratie”, aldus Zagers. Eilandsraadslid Hemmie van Xanten deelt de kritiek en zorgen van Zagers. ,,Het verbaast me te horen dat twee entiteiten van RCN in staat zijn om samen de veerdienst stop te zetten. Schokkend dat Nederland dit toelaat. Als je op een eiland woont, moet je een beetje flexibel zijn”, aldus Van Xanten.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.