Al het nieuws

Van onze correspondent

The Bottom - Nadat een tweede persoon op Saba positief getest is op besmetting met Covid-19 heeft de overheid besloten tot een lockdown van het eiland die op zondag 12 april om middernacht in werking trad. Iedereen moet thuisblijven. lockdownAlleen mensen met speciale toestemming van de overheid mogen zich over het eiland begeven. Hiermee probeert het Openbaar Lichaam Saba ervoor te zorgen dat de vitale diensten kunnen worden voortgezet. De overheid werkt nauw samen met de ondernemers van het eiland.

Maandagavond 13 april liet gezaghebber Jonathan Johnson de bewoners weten dat een tweede persoon de afgelopen week positief testte op het coronavirus. Volgens de gezaghebber stond deze persoon in nauw contact met de eerste inwoner die positief testte. De afdeling Volksgezondheid heeft onmiddellijk contacttracering geïnitieerd met betrekking tot de nieuwe positieve zaak. ,,Dit betekent dat meer mensen in quarantaine moeten gaan”, legde Johnson uit. ,,Tot maandagavond waren er 70 personen in quarantaine, voornamelijk mensen die nauw contact hadden met de twee positieve patiënten en hun huishoudens. Dit aantal kan de komende dagen toenemen.”

Johnson maakte maandag een aantal nieuwe maatregelen bekend. Er komt een bezorgsysteem voor boodschappen en voor voorgeschreven medicatie van de apotheek. Hij benadrukte dat er geen reden is voor paniek en dat de inwoners niet hoeven te gaan hamsteren. Hij verduidelijkte dat bepaalde producten, zoals verse producten, gelijkmatig zullen worden verdeeld. Bakkerijen leveren hun producten alleen aan de supermarkten. Het Meals on Wheels-programma wordt voortgezet.

Personen met boerderijen, eigenaren van dieren, vissers en booteigenaren hebben toestemmingsbrieven ontvangen, zodat ze hun dagelijkse taken kunnen blijven uitoefenen. Mensen die geen brief hebben ontvangen, maar denken dat ze wel hiervoor in aanmerking komen, kunnen een aanvraag doen door een e-mail te sturen naar de overheid. Het tankstation op Saba is alleen tussen 8.00 uur en 12.00 uur geopend voor personen binnen de essentiële diensten en voor degenen die een toestemmingbrief hebben ontvangen. Voor gasflessen kunnen afspraken worden gemaakt over ophalen en afleveren.

Saba Electric Company (SEC) en telefoonmaatschappij Satel veranderen hun manier van werken. De manier van werken wordt gecommuniceerd met hun klanten. De bank blijft gesloten, maar mensen kunnen contact opnemen met de RBC als ze vragen hebben of dringend behoefte hebben aan bankdiensten. Restaurants mogen geen eten meer bezorgen. Gezaghebber Johnson zei dat de overheid er alles aan doet om essentiële diensten te laten doorwerken. Hij herinnerde iedereen eraan dat een lockdown inhoudt dat personen zonder speciale toestemming om op bepaalde tijden van de dag onderweg te zijn, thuis moeten blijven. Personen in quarantaine worden nauwlettend in de gaten gehouden door de autoriteiten en meermaals getest of ze symptomen vertonen tijdens de veertiendaagse quarantaineperiode. In totaal zijn nu 22 personen getest van wie de uitslag bij 18 negatief was. Op de testresultaten van twee personen wordt nog gewacht.

De verplichte vergrendeling, die minimaal de komende twee weken van kracht zal zijn, is geïmplementeerd om de veiligheid van mensen en de gezondheid van de gemeenschap te waarborgen. ,,We weten dat dit ongemakkelijk kan zijn, maar het is noodzakelijk dat we deze maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat we de verspreiding van dit virus beperken”, aldus Johnson.

De gezaghebber herinnerde de mensen eraan dat het erg belangrijk was om zich aan de maatregelen te houden. ,,De lokale politie speelt een centrale rol bij de handhaving van de verplichte lockdown. Instructies van de politie moeten onmiddellijk worden opgevolgd. Personen die zich niet aan de lockdown houden, krijgen een boete.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.