Van onze redactie
Bogota - John Jairo Velásquez zat meer dan twintig jaar vast in de Colombiaanse cel.

Hij was een van de huurmoordenaars die in opdracht van de beruchte drugsbaas Pablo Escobar in de jaren tachtig en negentig honderden mensen omlegde. Van politici en andere dealers tot de ex-vriendin van Escobar, meldt <I>Z24<I>.
Augustus 2014 kwam Velásquez, met de bijnaam ‘Popeye’, op vrije voeten. Hij dacht dat de kans tachtig procent was dat hij door een oude rivaal geliquideerd zou worden, maar dat is niet gebeurd. In plaats daarvan is Velásquez een beroemdheid op YouTube geworden, schrijven onder meer The Guardian en The New York Times.
Velásquez plaatst video’s waarin hij spijt betuigt voor zijn daden, vertelt over zijn re-integratie in de maatschappij en inzicht geeft in de werkwijze van het Medellínkartel, dat in de jaren zeventig en tachtig de wereldhandel in cocaïne beheerste. Zijn kanaal met de naam ‘Berouwvolle Popeye’ heeft binnen een jaar meer dan 117.000 abonnees vergaard. De video’s zijn bijna 10 miljoen keer bekeken.
Op het hoogtepunt van zijn lugubere carrière kreeg Velásquez tot wel 1 miljoen dollar voor een moord op bestelling. Dat geld heeft hij bijna allemaal uitgegeven in de gevangenis om te betalen voor bescherming, vertelt hij aan The Guardian. Met zijn YouTube-kanaal wil hij een nieuw bestaan opbouwen: ,,Schoon geld uit eerlijk werk”.
Het gaat de voormalig huurmoordenaar naar eigen zeggen niet om de faam of het verheerlijken van criminaliteit. Hij wil de verhalen uit zijn misdadige periode vertellen en doorgeven. ,,Het is belangrijk dat nieuwe generaties zich niet fixeren op het figuur Pablo Escobar en zeker niet op mijn persoon”, zegt Velásquez in een van zijn video’s. ,,Wij moeten geen voorbeeld zijn voor iemand. Wij zijn criminelen.”
Zijn video’s hebben hem een hoop fans opgeleverd. Maar niet iedereen is te spreken over zijn status als ‘knuffelcrimineel’. ,,Hij is een beroemdheid geworden vanwege zijn misdaden”, zegt Gonzálo Rojas tegen The Guardian. Rojas’ vader was aan boord van een vliegtuig dat door een bom van het drugskartel werd opgeblazen. ,,Het is een klap in het gezicht voor alle slachtoffers dat hij zich nu opwerpt als expert en adviseur, terwijl hij geen spijt heeft betuigd voor wat hij ons heeft aangedaan.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.