Van onze redactie
Caracas - Venezuela staat, ondanks het hebben van een van de grootste olie- en gasvoorraden in de wereld, op het punt failliet te gaan. Dit kan ook het einde betekenen van de Bolivariaanse revolutie, aldus Mondiaal Nieuws. Voor het eerst sinds 1998 stemt de kiezer tegen het ‘chavisme’.
President Maduro heeft het na twee jaar ook toegegeven. Het land bevindt zich in een economische noodtoestand.
De cijfers die de Centrale Bank van Venezuela half januari vrijgaf toonde aan dat de economie kromp met 5,7 procent. De inflatie liep vorig jaar op tot 180,9 procent. Volgens het IMF zou de inflatie in 2016 kunnen oplopen tot 720 procent.
Sinds enkele dagen is de economische noodtoestand van kracht in Venezuela.
De benzineprijs, die in Venezuela laag is, werd vorige week voor het eerst in twintig jaar opgetrokken. Ook het complexe systeem van wel vier wisselkoersen voor het omwisselen van dollars naar bolivars, de lokale munteenheid, werd aangepast.
De belangrijkste oorzaak van dit economisch debacle is de val van de olieprijs.
De Venezolaanse economie is uitermate afhankelijk van zijn olie-export, die 95 procent van de inkomsten genereert. Dit betekent dat het land het grootste deel van zijn voedsel, consumptiegoederen en onderdelen voor de binnenlandse industrie moet importeren.
President Nicolás Maduro, Hugo Chávez’ opvolger, heeft dat probleem nu kennelijk begrepen en benadrukt de noodzaak om tot een dialoog te komen. Hij roept hiervoor zelfs de hulp in van het parlement. Nochtans bestaat het sinds de parlementsverkiezingen van 6 december jongstleden vooral uit rechtse oppositieleden, verenigd in een brede coalitie onder de noemer Democratische Eenheid (Mesa de Unidad Democratica, MUD).
De president heeft ook een Nationale Raad voor Productieve Economie opgericht. Deze moet alle sectoren verenigen om de economie te diversifiëren en de extreme afhankelijkheid van olie af te bouwen.
Een andere opmerkelijke maatregel is de oprichting van een nieuwe staatsoliemaatschappij, naast de al bestaande staatsbedrijf Petróleos de Venezuela (PdVSA). Die nieuwe oliemaatschappij zal in handen komen van het leger, met de staat als hoofdaandeelhouder.
Verschillende analisten vrezen voor een failliet, met grote gevolgen, ook buiten de Venezolaanse landsgrenzen.
,,Vorig jaar waren er drie mogelijkheden voor Maduro”, stelt Venezuela-specialist David Smilde. ,,Of hij wijzigde zijn economisch beleid, ofwel zou hij de komende twee jaar weggestemd worden, of hij zou minder democratisch optreden.” Volgens Smilde heeft Maduro voor het tweede gekozen: hij heeft niet ingegrepen in de economische structuur en werd in het parlement in december weggestemd.
De crisis is ook terug te zien in de criminaliteitscijfers. Volgens het Venezolaanse observatorium voor geweld (OVV) is een vijfde van de moordslachtoffers in de Amerika’s een Venezolaan. Samen met El Salvador heeft het land het hoogste misdaadcijfers van de regio. Daarnaast wil de partij MUD ook zo snel mogelijk van president Maduro af. Door een referendum te organiseren, wat volgens de grondwet mogelijk is en de grondwet te wijzigen waardoor een president slechts vier jaar aan de macht zou blijven in plaats van zes jaar.
Intussen probeert president Maduro te redden wat er te redden valt. Sinds begin februari heeft hij een Congres van het Vaderland opgezet, waarbij promotieploegen in de 24 departementen de Bolivariaanse revolutie moeten herwaarderen. Centraal hierbij staat de ontwikkeling van inspraak in en deelname aan de revolutie.