Van onze redactie
Mexico-Stad - Het Mexicaanse ministerie van Gezondheid heeft het gebruik goedgekeurd van het eerste vaccin ter wereld tegen dengue, dit meldt La Chispa.
De ziekte, die wordt overgebracht door muggen, doodt jaarlijks 22.000 mensen, volgens cijfers van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO).
Het Franse farmaceutische bedrijf Sanofi zegt het vaccin - Dengvaxia - in de afgelopen twintig jaar te hebben ontwikkeld. In Mexico zullen zo’n 40 mensen de vaccine in een beginfase krijgen toegediend. Hiermee neemt Mexico het voortouw om de verspreiding van het virus een halt toe te roepen.
Dengue treft jaarlijks wereldwijd meer dan 400 miljoen mensen, vooral in stedelijke gebieden in tropische en subtropische klimaten. De ziekte leidt tot de meeste ziekenhuisopnames in Latijns-Amerika en Azië, volgens de WHO. De meeste slachtoffers zijn kinderen.
Het vaccin is alleen beschikbaar voor kinderen boven de 9 jaar en voor volwassenen onder de 49 jaar, waar de ziekte endemisch is. Het is bedoeld om vier typen van het denguevirus te voorkomen, aldus Sanofi. ,,Het is een belangrijk moment in de geschiedenis van openbare gezondheid”, vertelde Olivier Charmeil, hoofd van de afdeling vaccins van Sanofi.
Het bedrijf zegt ruim 1,6 miljard Amerikaanse dollar te hebben besteed aan de ontwikkeling van de behandeling. De symptomen van dengue zijn gelijk aan die van een ernstige griep. Het wordt van persoon op persoon overgedragen door de <I>Aedes aegypti<I> muskiet, die ook andere kwalen zoals chikungunya en zikakoorts verspreidt.
De eerste gevallen van dengue werden in de jaren vijftig van de vorige eeuw geregistreerd in Thailand en de Filippijnen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.