Van onze redactie
Bogot - De Colombiaanse president Santos wil dat op 23 maart 2016 het vredesakkoord wordt ondertekend.
De Colombiaanse overheid heeft afgelopen zondag aangekondigd om dertig leden van de guerrillabeweging Farc vrij te laten, zo meldt Reuters. Het is onderdeel van de vredesbesprekingen die al meer dan drie jaar duren. Geen van de gevangenen is veroordeeld voor geweldsdelicten toen ze vochten voor de Farc, aldus een verklaring van de Colombiaanse president Juan Manuel Santos.
Na hun vrijlating ontvangen de guerrilla’s psychologische hulp, onderwijs, werkopleiding en steun - ook aan de families - om te re-integreren in de samenleving, zo meldt NRC.
De vredesbesprekingen die plaatsvinden in de Cubaanse hoofdstad Havana zijn het vierde jaar ingegaan, beide partijen proberen het eens te worden over een vijfpuntenplan. Twee maanden geleden sloten de onderhandelaars een belangrijk deelakkoord: de berechting van guerrillastrijders en militairen. Paus Franciscus speelde op de achtergrond een belangrijke rol bij de totstandkoming van dit akkoord.
Human Right Watch uitte kritiek op dit deelakkoord omdat grove misdaden niet bestraft worden met een gevangenisstraf, maar met een vorm van taakstraf. Volgens de mensenrechtenorganisatie wordt hiermee geen recht gedaan aan de duizenden slachtoffers van het geweld.
De partijen werden het al eerder eens over landhervorming, strijd tegen de drugshandel, en over politieke activiteit van ex-guerrillastrijders. President Santos liet weten dat hij op 23 maart het vredesakkoord zou willen tekenen. Dit moet een einde maken aan de langste lopende guerrilla-oorlog van Zuid-Amerika dat aan meer dan 220.000 mensen het leven heeft gekost.
Het is nog de vraag of het geweld in het Zuid-Amerikaanse land hiermee eindigt. Naast de Farc zijn er ook andere guerrillabewegingen actief in het land. Daarnaast zijn ook paramilitairen gesteund door politici, rijke grootgrondbezitters en bedrijven verantwoordelijk voor de talloze moorden die worden gepleegd in het land. Veel van deze misdaden blijven ongestraft. Door het geweld zijn ongeveer 6 miljoen (van de 48 miljoen) Colombianen op de vlucht geslagen. Een van de hoogste aantallen interne ontheemden in de wereld.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.