Van onze redactie
Santiago - Voor de kust van Chili, ten noordwesten van Illapel in het centrum van het land, is woensdagavond een zeer zware aardbeving geweest met een kracht van 8,3 op de schaal van Richter. Een miljoen mensen verliet hun huizen om te vluchten, aldus Het Algemeen Dagblad.
De tsunamiwaarschuwing, die werd afgegeven voor Chili, Peru, het Amerikaanse eiland Hawaii en de kust van Californië, is inmiddels ingetrokken.
In Santiago komen de mensen samen op straat om het verloop van de verdere gebeurtenissen af te wachten.
Het dodental is opgelopen naar acht, maakte president Michelle Bachelet bekend. De regering sprak eerder over vijf slachtoffers. Onder de doden zijn twee vrouwen, die door puin werden geraakt. Een man stierf aan een hartaanval. Verder zou één persoon worden vermist.
Het epicentrum van de beving lag ruim 200 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Santiago, enkele tientallen kilometers uit de kust. De beving veroorzaakte veel schade aan huizen en stroomuitval. Een echte ravage lijkt uit te zijn gebleven. De exacte schade kan pas worden opgenomen als de zon op is gekomen. ,,Eens te meer moeten we omgaan met een zware klap van de natuur”, zei Bachelet.
Op televisiebeelden is te zien dat mensen in paniek bij elkaar komen op straat. Vlak op de eerste grote schok, volgden nog twee krachtige naschokken van 6,2 en 6,4 op de schaal van Richter. De naschokken namen in de loop van de nacht flink in kracht af.
Mensen in Santiago voelden de beving ook. Daar wonen ruim 6 miljoen mensen. Gebouwen schudden op hun grondvesten en inwoners renden in paniek de straat op. Ook in buurland Argentinië was de beving voelbaar.
De hoogste golven werden gemeten in Coquimbo. Daar kwam het water zo’n 4,75 meter hoger dan normaal. Andere Chileense kuststeden hadden golven tot maximaal 1,3 meter. Peru zag het water slechts enkele centimeters hoger dan normaal komen.
De burgemeester van Illapel, Denis Cortes, zei woensdag tegen een lokaal televisiestation dat de elektriciteit in de stad was uitgevallen. ,,We zijn erg bang, onze stad is in paniek.”
Ook Nederlander Sven Remijnsen merkte de angst onder de Chilenen. Hij werd uit zijn bed gebeld door familieleden van zijn Chileense vrouw toen de bevingen aan de gang waren. ,,Het duurde lang, zeker drie minuten, dat maakt het vooral zo angstaanjagend. Dat geldt ook voor het feit dat de serieuze naschokken nog dagen kunnen duren.”
De familie van Remijnsen kwam er ongeschonden vanaf. ,,Ze hebben hun huizen verlaten en hogere plekken opgezocht. Ze gaan later met lood in de schoenen weer naar huis, omdat hun huizen binnen in puin liggen.”
Veel Chilenen vieren op het moment vakantie aan de kust. Via een opgerichte Facebookpagina melden ze zich massaal, om te laten zien dat ze in orde zijn.
Reisorganisaties Djoser en TUI Nederland hebben op het moment geen Nederlandse toeristen in het getroffen gebied zitten. ,,Gelukkig, pas in oktober vertrekken groepen naar Chili voor rondreizen. Die kunnen gewoon doorgaan”, stelt een woordvoerder van Djoser na overleg met een lokale reisagent. ,,Voor de mensen daar is het verschrikkelijk.”
In 2010 kwamen meer dan 500 mensen in Chili om het leven, toen het land werd getroffen door een aardbeving met een kracht van 8,8. De tsunami die daarop volgde spoelde huizen en havens weg. Zo’n 220.000 woningen werden vernield. ,,Destijds werden mensen niet gewaarschuwd dat ze hun huis uit moesten, daar ging het mis. Daar hebben ze van geleerd en dit keer dubbele voorzorgsmaatregelen getroffen”, legt Remijnsen uit.
Chili ligt midden in een van de zogenoemde aardbevingsgordels die de aarde kent, waardoor het elk jaar raak is in het land. ,,De Chilenen zijn wel wat gewend en de huizen zijn zo gebouwd dat ze niet direct instorten”, weet Remijnsen. ,,De bevingen vinden altijd plaats in deze periode. Morgen (vandaag, red.) vieren ze de Onafhankelijkheidsdag, een nationale feestdag. Er werd al gegrapt ‘het feest kan pas beginnen als er wat getrild heeft’.”