Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - Het recente besluit van CMA CGM, een van 's werelds toonaangevende zeevrachtbedrijven, om zijn overslagactiviteiten om te leiden van Pointe Blanche naar Guadeloupe vanwege het onvermogen van Port SXM om grotere LNG-aangedreven schepen te accommoderen, heeft parlementslid voor de Verenigde Volkspartij, Francisco Lacroes, ertoe aangezet zijn oproep te herhalen voor snelle en beslissende actie om St. Maarten te laten overstappen op het gebruik van vloeibaar aardgas (LNG).

lngsxmParlementariër Francisco Lacroes gaf vorige week een persbericht uit waarin hij verklaarde: ,,Nu wereldwijde industrieën overstappen op schonere, efficiëntere energiebronnen, staat St. Maarten voor een kritiek moment om zijn positie als toonaangevende regionale haven en economisch knooppunt veilig te stellen.” Hij zei dat het besluit van CMA CGM ‘de dringende behoefte aan vooruitstrevend beleid benadrukt’. ,,Deze verschuiving heeft geleid tot financiële verliezen die we niet kunnen negeren. Onze buureilanden profiteren al van deze transitie en het is tijd dat St. Maarten hen inhaalt en overtreft”, aldus parlementslid Lacroes.
De maritieme industrie blijft LNG omarmen om de CO2-uitstoot te verminderen en de operationele kosten te verlagen. Parlementslid Lacroes stelt: ,,Dit is niet langer alleen een kwestie van concurrentievermogen. We moeten dit doen om de toekomst van onze economie, ons milieu en de bestaansmiddelen van St. Maarten veilig te stellen.”
Tijdens een van zijn eerste openbare vergaderingen nadat hij begin februari was beëdigd als minister, diende parlementslid Lacroes een motie in die de regering zou hebben opgedragen actie te ondernemen op het gebied van LNG-implementatie. Zijn bezorgdheid, versterkt door het recente besluit van CMA CGM, was dat een van de belangrijkste agendapunten voor de Florida Caribbean Cruise Association FCCA-conferentie van 2023 de overgang naar LNG was.
Cruisemaatschappijen, waaronder veel die Port St. Maarten aandoen, zijn begonnen met het aanpassen van hun schepen om LNG te gebruiken, wat een aanzienlijke kostenbesparende maatregel voor de industrie is en een essentiële stap richting koolstofneutraliteit. ,,De integratie van LNG-infrastructuur in Port St. Maarten positioneert ons niet alleen als leider in duurzaam toerisme, maar zorgt er ook voor dat we een favoriete bestemming blijven voor deze grote cruisemaatschappijen”, aldus Lacroes.
Hij wees ook op zijn jarenlange pleidooi voor Port SXM en NV GEBE om LNG te omarmen, waarbij hij het potentieel ervan erkende om onze economie te transformeren en onze positie in de regio te versterken.
,,Ik moedig de regering van St. Maarten ten zeerste aan om LNG prioriteit te geven. We hebben oplossingsgerichte actie nodig die naar de toekomst kijkt en onze mensen de economische stabiliteit en groei biedt die LNG kan brengen”, aldus Lacroes.
Hij zei dat onze grootste troeven de strategische ligging van Port St. Maarten blijven en het potentieel om te dienen als een belangrijk overslagcentrum voor het oostelijke Caribisch gebied. We zullen echter onze concurrentievoorsprong verliezen zonder de nodige infrastructuurupgrades, zoals het verdiepen van de haven en het opzetten van LNG-tankcapaciteiten.
Hij zei dat als St. Maarten LNG een hoeksteen van zijn economie maakt, het eiland nieuwe banen kan creëren en bestaande banen kan beschermen, omdat het de toeristische sector zal versterken en duurzame groei zal bevorderen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.