Van een onzer verslaggeefsters
Philipsburg – De natuurstichting heeft afgelopen week nauw samengewerkt met de American University of the Caribbean School of Medicine (AUC), het St. Maarten Tourism Bureau en de Real Madrid Foundation om twee strandopruimingen te realiseren.
strandcleanDeze twee schoonmaakacties maken deel uit van het nieuwste project van de natuurstichting, genaamd ‘In-No-Plastic’ en vonden plaats op Mullet Bay Beach en Belair Beach. Deelnemers verzamelden in totaal 446 kilo afval van de kustlijn. ,,AUC en Real Madrid-studenten deden hun best om het afval op te ruimen. We zijn dankbaar voor hun hulp en inzet om de stranden van Sint Maarten schoon te houden. De studenten van Real Madrid waren zeer competitief, sommige groepen groeven een bootromp uit het zand, met een gewicht van 30 kilo”, aldus Alice Manley, projectcoördinator voor In-No-Plastic op Sint Maarten. De schoonmaak met AUC op zaterdag 24 juli op Mullet Bay Beach, was een onderdeel van hun Community Action Day, georganiseerd door de Phi Chi Medical Fraternity. Community Action Day vindt elk semester plaats en de opruimacties zijn een essentiële bijdrage aan Sint Maarten. De AUC-studenten gebruikten de herbruikbare jutezakken van de Nature Foundation om het zwerfvuil op te ruimen en raapten in totaal 223 kilo afval op langs de weg en op Mullet Bay. Het opgehaalde afval bestond uit plastic, papier, hout, aluminium en diverse andere items. De prijzen die werden uitgereikt aan de teams die het meeste afval ophaalden, waren onder meer rifvriendelijke Raw Elements Sunscreen-producten die werden geschonken door Agrinature Caribbean.
De opruimactie in samenwerking met Real Madrid op woensdag 28 juli vond plaats op Belair Beach tijdens World Nature Conservation Day. Real Madrid heeft samengewerkt met het St. Maarten Tourism Bureau, de Sports Department en Flames United Football Club SXM om iets terug te doen voor de jeugd van het eiland. Verschillende jonge scholieren deden mee aan spelletjes en wedstrijden terwijl ze samen met de Natuurstichting het afval op en rond het strand opruimden. Gezamenlijk haalden de studenten maar liefst 223 kilo afval op. Het opgehaalde afval bestond uit auto-onderdelen, bootonderdelen, plastic, papier, hout, aluminium en diverse andere items. De teams die het meeste afval ophaalden, ontvingen prijzenpakketten van de Nature Foundation.
,,We willen AUC, Real Madrid en het Bureau voor Toerisme bedanken voor hun inzet om onze stranden schoon te houden. Het In-No-Plastic-project zal meer van dit soort evenementen op het eiland organiseren. Als je een leraar of een groepsleider bent, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. om opruimacties met je leerlingen te organiseren”, vervolgde Manley.
In-No-Plastic is een driejarig, door de EU gefinancierd project binnen het Horizon 2020-kaderprogramma, met als doel het ontwikkelen en demonstreren van nano-, micro- en macroplastic-opruimingstechnologieën in de aquatische ecosystemen. Binnen dit project zal de natuurstichting van Sint Maarten het water tweejaarlijks testen op microplastics en meer strandopruimingen rond het eiland organiseren. The Nature Foundation gaat samenwerken met de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA), een deelnemende partner van In-No-Plastic.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.