Van een onzer verslaggeefsters
Philipsburg - Een half gezonken woonboot, een gekapseisde catamaran en vele andere stukken stormafval zijn onlangs verwijderd uit Mullet Pond in het kader van het Emergency Debris Management Project (EDMP) van het Sint Maarten Recovery and Resiliency Trust Fund, dat door Nederland wordt gefinancierd, beheerd door de Wereldbank en uitgevoerd door het National Recovery Program Bureau (NRPB).

F01 SXM Scheepswrakken verwijderd 2Deze wrakken, achtergelaten in de nasleep van de catastrofale orkanen Irma en Maria in 2017, vormden ernstige gevaren voor de kwetsbare Mullet Pond, een internationaal erkend beschermd wetland onder de Ramsar-conventie.

De Ramsar-conventie van 1971 bood een kader voor een internationaal verdrag voor het behoud en het duurzame gebruik van wetlands. Van de meer dan 2.300 Ramsar-gebieden wereldwijd telt het Nederlandse Koninkrijk er 55, waaronder één op Sint Maarten.

Projectaannemer KMS bv en toezichthouder EOS Maritime JV zijn op 9 juni begonnen met het verwijderen van de scheepswrakken in Mullet Pond en voltooiden de werkzaamheden vijf dagen later. Vanwege de Ramsar-status van Mullet Pond heeft de bemanning de wrakken met grote zorg en aandacht voor het milieu verwijderd.

De woonboot werd verwijderd door eerst de romp in secties te snijden en elk stuk met behulp van een duiker aan een kraan te bevestigen. Alvorens te worden overgebracht naar de wachtende bergingsboot, werd elk voorgesneden stuk uit het water getild en enkele minuten dicht bij het oppervlak opgehangen om de structurele integriteit ervan te testen. Dit werd gedaan om te voorkomen dat mogelijk overtollig puin in andere delen van Mullet Pond terecht zou komen als het wrak zou bezwijken onder zijn eigen gewicht.

De gekapseisde catamaran moest op een andere manier worden verwijderd omdat het omringende water te ondiep was om de bergingsschuit naast het wrak te laten komen. In plaats daarvan liet de bemanning het schip drijven en manoeuvreerde het naar de ingang van de vijver, waar het water dieper is. Daar is het wrak op de bak gehesen voor transport en verdere verwerking.

F01 SXM Scheepswrakken verwijderd 1Per 10 juni 2021 zijn via het EDMP zo’n 58 scheepswrakken verwijderd uit Simpson Bay Lagoon en Mullet Pond. De wrakken zijn allemaal naar de beveiligde locatie naast de rotonde van de verhoogde weg gebracht voor ontmanteling, waar afzonderlijke afvalstoffen worden gescheiden en in containers worden geplaatst. Tot nu toe zijn in totaal 37 wrakken volledig gestript en buiten gebruik gesteld, waarbij zo'n dertig 40-voet containers zijn gevuld met glasvezel, hout en algemeen puin en nog eens vier containers met metalen, zoals staal, aluminium en koper.

De containers worden geëxporteerd naar het buitenland voor hergebruik of verwijdering, waardoor de hoeveelheid afval die op de overbelaste stortplaats van het land terechtkomt, wordt verminderd. De containers worden tijdelijk opgeslagen op Sint Maarten Shipyard. De minder gecompliceerde scheepswrakken zijn geborgen en verwijderd en het resterende deel van het project zal zich richten op complexere taken, zoals grotere schepen, maar ook die onder water of dicht bij de kust. Het scheepswrak bij de pelikaanrotonde bij de luchthaven - plaatselijk bekend als de ‘Pink Iguana’ - is een van de schepen op de verwijderingslijst.

Ongeveer 120 scheepswrakken in de Simpson Bay Lagoon en de omliggende waterwegen moeten worden verwijderd. Het verwijderen van deze scheepswrakken zal naar verwachting in oktober 2021 zijn afgerond.
Daarnaast zal ook de kustlijn worden schoongemaakt, waarbij onderaannemer Bobby’s Marina een bemanning van 15 lokale bewoners gebruikt om puin te verwijderen dat zich binnen vijf meter aan weerszijden van de waterkant in de Simpson Bay Lagoon en Mullet Pond bevindt.

De bemanning heeft tot nu toe ongeveer 7,4 kilometer kustlijn schoongemaakt, waarbij meer dan 100 ton afval is weggehaald, zoals plastic, houten pallets, huishoudelijk afval en bouwmaterialen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.