Sint Maarten moet toch langer wachten op noodsteun
Van een onzer verslaggeefsters
Den Haag - Sint Maarten krijgt nog steeds niet de ongeveer 18 miljoen euro aan coronasteun die door staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wordt ingehouden.
Knops praatte er gisteren tijdens de Rijksministerraad over met de minister-president van Sint Maarten Silveria Jacobs, maar een einde aan de impasse kwam er niet.
De steun werd op 23 april toegezegd, maar later weer ingetrokken vanwege wanbestuur op het vliegveld aldaar. Dat moet eerst verder op orde gebracht worden, voordat Nederland de coronasteun weer uitbetaalt, vindt Knops. Eerder dit jaar werd de steun ook al op pauze gezet door Nederland nadat Sint Maarten een petitie bij de Verenigde Naties had ingediend die stelde dat de voorwaarden voor steun neokoloniaal zijn.
De problemen op het vliegveld spelen al langer, maar bereikten volgens Knops een hoogtepunt na klachten door de Royal Schiphol Group (RSG). Die is betrokken bij de wederopbouw van het vliegveld op Sint Maarten, dat in 2017 zwaar beschadigd raakte tijdens de verwoestende passage van orkaan Irma. RSG wil eerst veranderingen in het bestuur zien, of trekt anders de medewerking in. Dat RSG blijft meewerken is voor Knops een belangrijke voorwaarde om verder te gaan met de steun.
Wat Sint Maarten hiervoor moet doen, is vertrouwelijk. Het zou onder meer om de posities van individuele bestuurders gaan. Als het eiland voldoet aan de voorwaarden, hoeft het niet te wachten op een volgende Rijksministerraad voordat het geld overgemaakt kan worden, aldus Knops. De volgende Rijksministerraad is over twee weken.
Minister-president Jacobs is zwaar teleurgesteld door het besluit. Volgens haar heeft Knops de voorwaarden gewijzigd, terwijl de afspraken al waren gemaakt. Jacobs zegt dat de wederopbouw van het vliegveld van Sint Maarten op schema loopt. Het uitkeren van de coronasteun kan volgens haar ook niet wachten tot de volgende stappen in de wederopbouw zijn gezet. ,,Ik ben absoluut niet blij met deze beslissing. Ik vind dat de beslissing al eerder op 23 april is genomen en dat we niet mogen worden gestraft voor uitdagingen en problemen die na die datum opdoken”, zei Jacobs. ,,Ik vind het erg jammer dat de regels worden vernietigd door een tweede beslissing te nemen over iets waarover al besloten is. Ik had enig begrip en steun verwacht in het voortgezette overleg, maar helaas veranderde het besluit van de Rijksministerraad niet.”
De Sint Maartense premier zei dat Den Haag, door de liquiditeitssteun niet over te maken, ‘de mensen die het het meest nodig hebben, heeft gedupeerd’.