Van onzer verslaggevers
Philipsburg - Tijdens een expeditie hebben leden van de Nature Foundation Sint Maarten, de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA), Saba Conservation Foundation (SCF) en Beneath the Waves de geslachtsrijpheid en het stadium van de zwangerschap bij verschillende haaiensoorten kunnen vaststellen met behulp van ultrageluidtechnologie.
Een primeur voor de haaienwetenschap in de regio. Met gebruik van satellietopsporing in de komende maanden hopen de wetenschappers te bevestigen dat Sint Maarten een broedplaats is voor deze wereldwijd bedreigde dieren.
De expeditie vond plaats in de week van 11 april (2021). De onderzoeksexpeditie duurde vijf dagen en maakte deel uit van een breder onderzoeksproject naar tijgerhaaien in de regio, gefinancierd door het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) via het Biodiversiteitsfonds en de Nationale Postcode Loterij.
Een andere ontdekking die is gedaan is dat tijgerhaaien zich bij voorkeur ophouden in het gebied tussen St. Maarten en St. Barths; dit zijn echter nog maar de eerste detecties. Er kunnen nog geen veronderstellingen worden gemaakt over de verplaatsingen van deze dieren. Dit heeft een satelliet-tag aangetoond.
De onderzoekers hebben elf haaien voorzien van een zender, waaronder voor het eerst een zwangere vrouwelijke tijgerhaai en een bedreigde Caribische rifhaai in het Nederlands-Caribisch gebied. Tijdens de expeditie werden in totaal drie haaiensoorten voorzien van een zender; de verpleegsterhaai, de tijgerhaai en de Caribische rifhaai. De dieren waren variërend van sub-adulte tot volwassen dieren. De gegevens zullen vitale informatie opleveren voor beschermingsstrategieën, niet alleen in Sint Maarten, maar ook voor het Caribisch gebied in bredere zin.
De expeditie was een voorbereiding op de expeditie naar de Sababank in augustus 2021. Het doel van die expeditie is te bepalen of de Sababank een broedgebied is voor tijgerhaaien in het oostelijk Caribisch gebied.
De informatie uit het onderzoek zal een beter begrip geven van zowel het belang als de status van haaien in de territoriale wateren van Sint Maarten en in het Yarari Reservaat en de rol die de ecosystemen spelen in de levenscyclus van tijgerhaaien in de bredere Caribische regio.
Tijgerhaaien worden door de International Union for Conservation of Nature (IUCN) gecategoriseerd als ‘bijna-bedreigd’, terwijl Caribische rifhaaien zeer recentelijk zijn gecategoriseerd als ‘bedreigd’. Haaien spelen een belangrijke rol bij het behouden van het evenwicht binnen lokale en regionale mariene ecosystemen en daarom is hun bescherming cruciaal.