Van onze correspondent
Philipsburg - Het Rode Kruis helpt de inwoners van Sint Maarten met het herstel van de daken nu er weer een nieuw orkaanseizoen voor de deur staat.
Hoog nodig, schrijft correspondent Kees Broere van de Volkskrant, want het Nederlandse geld dat via de Wereldbank moet worden besteed zit ‘nog vast in de bureaucratie’.
Broere verwijst naar de Nederlandse Rekenkamer, die in december in een rapport schreef dat met het Nederlandse geld ‘nog geen dak’ was hersteld. Dat was enigszins kort door de bocht, want met de eerste noodhulp is na orkaan Irma in 2017 buiten de Wereldbank om wel aan dakreparaties gewerkt. De Rekenkamer keek alleen naar het trustfund dat bij de Wereldbank is ingesteld.
Het Rode Kruis constateerde kort na de orkaan van 6 september 2017 al dat 90 procent van de woonhuizen schade had opgelopen. Het herstel van daken had prioriteit, maar dat lukte dus maar mondjesmaat. Nu wil het Rode Kruis voor eind juni, wanneer het orkaanseizoen echt begint, 1.200 huizen van een dak hebben voorzien. Daarvoor is 5 miljoen euro beschikbaar.
Coördinator Fanny de Swarte beseft dat het nogal laat is, maar noemt in de Volkskrant het glas halfvol. Het Rode Kruis bemoeit zich niet met de veel gehoorde klachten over de ‘arrogante’ Wereldbank, maar steekt de handen uit de mouwen. ,,Onze mensen zijn aanwezig in de wijken, de straten en de huizen. Ze helpen waar ze kunnen en leiden mensen op om mee te werken aan het herstel.”
Soms gaat het om kleine dingen, schrijft Broere. Zoals het gebruiken van schroeven in plaats van spijkers. ,,Als je kleine dingen bij elkaar optelt, krijg je toch een beter huis”, aldus architect Birgit Vaaes tegen de krant. Het Rode Kruis heeft in totaal 19 miljoen euro opgehaald voor Sint Maarten. Naast het dakenherstel lopen er nog andere projecten.
Het Rode Kruis is veel bezig in de armere wijken, zoals Dutch Quarter. De bewoners krijgen een korte opleiding, zodat ze zelf aan de huizen kunnen werken. ,,We hebben het hier over de armere mensen van Sint Maarten, de meest kwetsbare”, zegt De Swarte. ,,Uiteindelijk zal de overheid voor betere huisvesting moeten zorgen. Tot die tijd willen wij de mensen niet almaar onder een blauw noodzeiltje laten zitten.”