Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - De prestentatie van hoofdofficier van Justitie Ton Maan tijdens het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) heeft op Sint Maarten stof doen opwaaien. Hij zou zich moeten verantwoorden voor de Staten en bij de minister van Justitie, schrijft website SMN News. Het Openbaar Ministerie (OM) gaf daarom een verklaring uit waarin de door Maan genoemde cijfers nog eens worden uitgelegd.
Volgens berichten in Nederland zou Maan hebben gezegd dat er 40.000 illegalen zijn op het eiland, evenveel als legale inwoners. Verder becijferde de officier van justitie dat er relatief op Sint Maarten zes keer zoveel prostituees zijn als in Amsterdam en dat er veel mensenhandel plaatsvindt. Persofficier Karola van Nie zegt tegen de website dat Maan verkeerd is geciteerd.
In de nadere uitleg van de presentatie stelt het OM dat Maan juist blij is met de vooruitgang die is geboekt bij de aanpak van mensenhandel. ,,Dit is een enorme uitdaging wegens de constante stroom van economische immigranten. Men zegt dat er evenveel legale als illegale inwoners zijn”, aldus het OM, dat er in de presentatie aan toevoegde dat het exacte aantal illegalen moeilijk is te verifiëren.
De focus van het OM ligt op de seksindustrie, omdat er te weinig mankracht is om de hele mensenhandel met succes aan te pakken. Volgens cijfers uit 2014 zijn er op Sint Maarten twaalf seksclubs, waar per jaar 475 prostituees werken en 150 danseressen. Per dag zouden er naar schatting 200 sekswerkers actief zijn. In Amsterdam zijn dat er 650. De Nederlandse hoofdstand is twintig keer zo groot als Sint Maarten. Een rekensom komt dan uit op relatief zes keer zoveel prostituees in Sint Maarten.
Op zichzelf is prostitutie niet strafbaar op Sint Maarten, maar het OM bestrijdt de illegale praktijken die eromheen gebeuren, zoals uitbuiting en mensenhandel. ,,Het is lastig daar een goed beeld van te krijgen”, aldus de verklaring.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.