Van een onzer verslaggevers
Willemstad/Philipsburg - De ‘coalitie van acht’ in de Staten van Sint Maarten wil deze week de ontbinding van het parlement bespreken.
Dat maakte de nieuwe Statenvoorzitter Sarah Wescot-Williams, ook de leider van de Democratic Party (DP), bekend op een persconferentie van de nieuwe Statenmeerderheid. Dat schrijft The Daily Herald.
Het ontwerp-landsbesluit voor de ontbinding van de Staten en het houden van vervroegde verkiezingen is vorige week in gewijzigde vorm opnieuw door het kabinet-Gumbs naar gouverneur Eugene Holiday gestuurd.
De nieuwe meerderheid in het parlement heeft gevraagd om een afschrift van het voorgenomen landsbesluit. De parlementsleden zullen daarna hierover een standpunt innemen, zei Wescot-Williams. Het verzoek om het landsbesluit te mogen inzien lag vorige week maandag al klaar in de vorm van een motie, maar toen hamerde de plaatsvervangend voorzitter Cornelius de Weever de vergadering al na een minuut af.
William Marlin van National Alliance (NA), die volgens de plannen van de nieuwe coalitie premier zou worden, vindt dat premier Marcel Gumbs en zijn partij UP de gouverneur ‘voor de bus gooien’ door te weigeren af te treden en het parlement te willen ontbinden. Het kabinet is koppig en gooit nog net geen stenen naar de gouverneur, aldus Marlin.
Ook het openbaar maken van een brief van de gouverneur uit 2013 behoort volgens Marlin tot de pogingen om Holiday te beschadigen. Uit een pas vorige week bekend geworden brief bleek dat hij toen vond dat het parlement ontbonden moest worden naar de wil van een meerderheid van vijf ministers in het demissionaire kabinet. Volgens Wescot-Williams, in 2013 premier van dat kabinet, was de politieke situatie toen heel anders dan nu. Zij vormde toen zelf een nieuw kabinet met de nieuwe meerderheid in de Staten.
Marlin haalde uit naar de positie die Gumbs inneemt. In een toespraak over de crisis hekelde hij het ‘carnaval’ van het verlaten of wisselen van partij waardoor er steeds weer andere coalities ontstaan. Gumbs was de vorige keer juist de grootste leider van zo’n ‘carnaval’, aldus de NA-leider.
Intussen is ook duidelijk dat eventuele vervroegde verkiezingen pas begin 2016 zullen worden gehouden. De Kiesraad moet mogelijk nieuwe partijen tijd gunnen om zich te registreren. Daardoor is de eerder genoemde datum van 8 december niet haalbaar.