Van onze correspondent
Oranjestad - Niemand minder dan koning Willem-Alexander gaf op Sint Eustatius het startsein voor de lessen in mediaonderwijs. Dat deed hij in het bijzijn en op uitnodiging van ruim veertig leerkrachten en directies van alle lokale scholen. Tenminste, zo leek het.
In een wereld die steeds digitaler wordt, is het belangrijk dat leerlingen niet alleen leren lezen, schrijven en rekenen maar ook, of juist, digitaal geletterd worden. Tijdens de bijeenkomst maakten de leerkrachten kennis met allerlei technische materialen die in de maatschappij gebruikt worden zoals hologrammen, deepfake, VR-brillen en 3D-pennen. Alle leerkrachten hebben alles zelf uitgeprobeerd, zodat ze deze nieuwe kennis kunnen meenemen in hun lessen. Hiermee zijn ze in de wereld een voorloper op dit vlak. ,,Leerlingen hebben tijdens het afstandsonderwijs allemaal ICT-onderwijs gekregen maar deze lessen gaan een stap verder dan alleen omgaan met een computer. De kinderen vinden het geweldig. Ze werken in groepjes samen en ontwikkelen zelfrijdende autootjes en maken hologrammen. Wij, als leerkracht, krijgen de kans om alles uit te proberen”, aldus een van de schooldirecteuren, Jolly Ferwerda. De ouders worden betrokken bij mediaonderwijs. Speciaal voor hen organiseren de scholen een ouderbijeenkomst waar ze alles mogen uitproberen. Mediaopvoeding gebeurt namelijk niet alleen op school maar ook thuis. Daarom wordt tijdens die bijeenkomst het belang van de ouders bij dit proces onderstreept.
,,We begonnen ons verhaal met het introduceren van de koning. Niets is wat het lijkt tegenwoordig; de koning heeft namelijk niet echt een openingspraatje gehouden. In de digitale wereld kun je veel dingen echt laten lijken. Deze deepfake (op basis van kunstmatige intelligentie) van de koning is daar een voorbeeld van. Daarom is het noodzakelijk dat elk kind digitaal geletterd is, zodat het zich staande kan houden in onze digitale samenleving. En dat gaat verder dan alleen kunnen omgaan met de nieuwste technische snufjes”, benadrukt Ilse Godtschalk, directeur van Mediawegwijs uit Nederland die de mediawijze lessen in de klassen verzorgt. Tijdens de lessen komen ook serieuze onderwerpen aan bod zoals cyberpesten, hoe ga je daarmee om en hoe gedraag je je online? Maar ook leren de kinderen hoe ze nepnieuws van echt nieuws kunnen onderscheiden. Wat deel je wel en niet online en wat zijn de ‘gevaren’ van social media?